END OF SEASON SALE! Izbirate lahko med več kot 4900 izdelki -- days --:--:-- Kupite zdaj
5 nasvetov za tekače začetnike. Poiščite svoj ZAKAJ in tecite!

5 nasvetov za tekače začetnike. Poiščite svoj ZAKAJ in tecite!

22. 10. 2022 4 min. branja

Želite začeti teči, vendar ne veste, ali boste vztrajali? To ni neka znanost. Pripravili smo vam 5 nasvetov, ki vam bodo pomagali vzljubiti tek in odkriti vse njegove prednosti. Tecite z nami!

Nasvet 1: Motivacija   Poiščite svoj ZAKAJ

Prva (in najpomembnejša) stvar je, da se vprašate ZAKAJ želite začeti teči. Kakšni so vaši razlogi? Na začetku boste polni motivacije in boste tekaške copate zlahka obuli. Toda čez nekaj časa bo motivacija popustila (kar je v redu!) in v igro mora vstopiti disciplina z vztrajnostjo. Kaj je torej vaš razlog ZAKAJ?

  • Boljša telesna pripravljenost - Izboljšali boste splošno telesno pripravljenost, delovanje srca in ožilja ter okrepili kite, vezi in sklepe. Bolje se boste počutili in imeli več energije za druge aktivnosti - bodisi za hojo po stopnicah bodisi za igro z otroki.
  • Trening za tekaško tekmo - Odlično vzdušje na tekmi je nepozabna izkušnja, ki jo je vredno doživeti. In opozarjamo vas, da je zelo zasvojljivo!
  • Psihohigiena - V današnjih kaotičnih in stresnih časih je tek ena od aktivnosti, s katerimi lahko za nekaj časa izklopite možgane, ste sami s seboj in se ne ukvarjate z ničemer. Še več - vedno je na voljo in to brezplačno!
  • Boljša kakovost spanja in dobro razpoloženje - Med tekom se sproščajo endorfini, zato boste razmišljali drugače in ohranjali pozitivno energijo, kar vam bo pomagalo iti spat z umirjenimi mislimi.
  • Izguba dodatnih kilogramov - Tek je energijsko zahtevna dejavnost in je primerna vrsta gibanja za zmanjšanje telesne teže.

Ne glede na to, kakšen je vaš ZAKAJ, je najpomembneje, da v njem uživate. Naj bo tek VAŠ ČAS, ki se ga veselite. To je ena najboljših prednosti, ki vam jih lahko ponudi tek. In če se vam kdaj ne bo ljubilo, se spomnite na svoj ZAKAJ in na čudovit občutek med tekom in po njem.

Nasvet 2 - Postavite si realen cilj

Ni pomembno, ali je vaš cilj preteči 5 kilometrov zapored, se počutiti bolje v svojem telesu ali trenirati za prvo tekmo. Ključna beseda je REALISTIČNO. Počasi, a vztrajno. Pregovor "Pot je cilj" zagotovo drži, ko gre za tek. Uživajte v procesu, korak za korakom, in cilji bodo sledili. Svoj cilj zapišite na vidno mesto, da ga boste imeli vedno pred očmi. Vizualizirajte ga in si predstavljajte, da ste ga že dosegli. Lep občutek, kajne? Vztrajajte in ga uresničite.

Běžecký_závod

Nasvet 3 - Novi tekaški copati in oblačila

Novi tekaški copati, nova oblačila ali pa samo nov naglavni trak. Poskusite tudi s tem. Vsi vemo, da deluje! Zato si občasno privoščite nekaj novega in poživite svojo tekaško garderobo.

Nasvet 4 - Najljubši tekaški seznam glasbe

Nadenite si športne slušalke, pritisnite "play" za svoj najljubši seznam predvajanja in se odpravite na tek. Kombinacija glasbe in teka je neke vrste psihohigiena in to navado boste hitro vzljubili. Ustvarite svoj seznam predvajanja za tek, ki vas bo v vsaki situaciji spravil iz hiše. Tudi zvočne knjige in podcasti so odlične izbire!

Běžecké_boty_oblečení_UnderArmour

Nasvet 5 - Odkrivanje novih krajev

Tečete lahko kadar koli in kjer koli ter za to ne potrebujete ničesar - razen dobrih tekaških copat. To izkoristite in odkrijte nove kraje ter tekaške poti. Presenečeni boste nad skritimi kotički v svoji okolici, vaš tek pa bo vedno drugačen in poln doživetij!

Verjamemo, da boste našli svoj ZAKAJ ter da boste z upoštevanjem naših nasvetov lahko vztrajali in vzljubili tek. Ni vam treba teči hitro, dolgo ali podirati rekordov. Uživajte v teku na prostem, sami ali s skupino prijateljev. Tek in vadba sta velika privilegija, ki ju nima vsakdo. Izkoristite ju, saj je vsekakor vredno truda!

Opremite se za svoje tekaške začetke z našimi prodajnimi uspešnicami!