END OF SEASON SALE! Izbirate lahko med več kot 4900 izdelki -- days --:--:-- Kupite zdaj
ASICS Gel-Kayano 29 - najboljši tekaški čevelj s stabilizacijo?

ASICS Gel-Kayano 29 - najboljši tekaški čevelj s stabilizacijo?

24. 8. 2022 3 min. branja

Nova različica tekaškega čevlja za stabilno tekaško izkušnjo in odzivnost.

Asic je v zadnjih letih postal eno najbolj inovativnih podjetij, ki proizvaja tekaške čevlje in opremo. A njihov razvoj ni namenjen zgolj tekmovalnim tekaškim čevljem. Veliko razvoja posvetijo tudi obutvi, ki jo potrebuje rekreativni tekač. Zaradi vsega tega je ASICS Gel-Kayano 29 eden najboljših tekaških čevljev, ki ponujajo stabilno tekaško izkušnjo.

Kupi zdaj

Ko sem čevlje prvič prijel v roke nisem imel občutka, da so težji od drugih tekaških čevljev za trening, čeprav imajo vgrajene dele, ki nudijo posebno oporo. Zgornji del čevlja je privlačen, zelo udoben in delno zračen. Navkljub luknjam v sprednjem delu čevlja se noga po dobri uri teka ob visokih temperaturah prične potiti.

 

Trenutno se pripravljam na maraton. Čevlje sem preizkusil med počasnejšim 10 kilometrskim tekom, med tempo tekom in med dolgim tekom. Je torej ASICS Gel-Kayano 29 tekaški čevelj, ki je res primeren za vse?

Ker nimam težav s svojim tekaškim korakom je bil to prvi čevelj s stabilizacijskimi elementi, ki sem ga preizkusil. Že prvih nekaj korakov v čevlju da občutek, da je čevelj hiter. V sprednjem delu je namreč čevelj ukrivljen navzgor, kar pripomore k hitrejši tranziciji s pete na prste. Prav tako je pod sprednjim delom uporabljena pena FF Blast +, ki omogoča odziven korak in se uporablja tudi v tekmovalni tekaški obutve.

Prvih nekaj kilometrov sem porabil, da sem se navadil na čevelj. Tempo tek je bil zaradi odzivnosti sprednjega dela hitrejši kot sem imel občutek. Tako je bilo pravzaprav skozi celoten tek in potrebno se je bilo malo zadrževati, da nisem tekel prehitro.

Kupi zdaj

Malo drugače je bilo med tempo tekom, ki je bil 10 kilometrov dolg. Prve 4 kilometre v tempu maratona, katerim so sledili 4 kilometri v tempu malega maratona in na koncu 2 kilometra v tempu teka na 10 kilometrov. Čeprav je čevelj udoben in odziven, bi si že pri tempu malega maratona želel malo lažji čevelj, prav tako pri tempu za tek na 10 kilometrov.

In zgodba čevlja pri dolgem teku? Podobno kot pri prvem teku s počasnejšim tempom. Udobno, odzivno, prijetno. Nobenih žuljev ali otiščancev, nobenih bolečin v podplatu ali stopalnem loku. Čevelj ima širok podplat, kar je trend tekaške obutve v letošnjem letu. Širši podplat še izboljša udobje čevlja pri teku.

 

Guma na podplatu ima dober oprijem na cesti. Na kakšnih brezpotjih čevlja nisem preizkusil, a temu ta čevelj tudi ni namenjen. Prav tako nisem tekel po mokrem cestišču, saj to v zadnjem času zaradi male količine padavin niti ni možno. A če oprijem čevlja primerjam glede na ostalo tekaško obutev, ki jo uporabljam, si upam trditi da tudi z oprijemom na mokrem cestišču ne bo nikakršnih težav.

Komu torej priporočam tekaški čevelj ASICS Gel-Kayano 29? Vsekakor vsem tistim tekačem, ki imajo težavo s svojim tekaškim korakom in potrebujejo v čevlju stabilizacijo. Glede na stabilnost in hkrati dobro odzivnost, je čevelj primeren za vsakodnevne teke, malo hitrejše tempo teke in celo za maratone, saj ima čevelj navkljub vsem vgrajenim elementom za stabilnost relativno nizko težo.

ASICS-GEL KAYANO 29

Roman Brcar / Top4Running ambassador