Vodoodporni čevlji - Izberite svoj model in trenirajte kadarkoli! Kupite zdaj
Lahkoten tek (jogging) napram teku. Poznate razliko med njima?

Lahkoten tek (jogging) napram teku. Poznate razliko med njima?

1. 2. 2023 5 min. branja

Lahkoten tek - t.i. jogging ni le novo in "moderno" ime za tek. Kaj je jogging in kdaj dejansko tečete? Izvedite več pri Top4Running-u!

Jogging in tek. Dve zelo podobni, a različni fizični aktivnosti. Spoznajte njune razlike, prednosti in za koga sta primerni.

Jogging ali indijanski tek

V današnjem tekaškem svetu se vse pogosteje uporablja izraz jogging. To pomeni, da se tek v lahkotnem tempu izmenjuje s hojo. Ta način premikanja od točke A do točke B izvira iz časov Indijancev, zato ste verjetno že slišali za indijanski tek, kot ga tudi pogosto imenujemo.

Kakšne so koristi jogginga?

Jogging je aerobna aktivnost, ki je nizko do zmerno intenzivna. Je odlično orodje za krepitev telesne kondicije in vzdržljivosti, pa tudi za hujšanje in izgorevanje maščob, saj povečuje skupno porabo kalorij. Je zelo prilagodljiv, saj je samo od vas odvisno, kakšno razdaljo boste pretekli in kakšno prehodili. Vnaprej si lahko določite načrt, na primer 1 minuta teka / 1 minuta hoje, lahko pa tudi samo sledite svojim občutkom. Druga prednost je, da vam ni treba skrbeti za višinsko razliko na poti in da ne merite nobenih kazalnikov, kot so čas, kilometrina ali povprečni tempo. Samo obujete tekaške copate in tečete!   

Za koga je jogging primeren?

 • Za začetnike - Jogging vam bo pri tekaških začetkih pomagal najti lasten zdrav odnos do teka. Postopoma boste "tekaške teke" začeli vključevati v vsakodnevno rutino in vaše telo se bo začelo privajati na telesno aktivnost. Če ne boste pretiravali z začetkom, se boste izognili pretreniranosti, imeli boste prostor za obvladovanje tehnike teka in se ne boste obremenjevali s časom ali kilometrino.
 • Za ljudi s prekomerno telesno težo - Pri teku je mišično-skeletni sistem zelo obremenjen, pri ljudeh s prekomerno telesno težo pa je tveganje za bolečine veliko večje. Poleg tega lahko slaba tehnika teka povzroči nepopravljive poškodbe sklepov, kit in vezi, zato s tekom začnite počasi. Priporočamo, da se pred začetkom teka posvetujete s strokovnjakom, na primer s fizioterapevtom ali tekaškim trenerjem, ki vam lahko da dragocene nasvete.
 • Za tekače po poškodbi ali bolezni - Če se vračate k teku po bolezni ali zdravstvenih težavah, začnite s tekom in se postopoma vrnite na hitrost, ki ste jo imeli pred poškodbo ali boleznijo. Pazite, hitenje lahko povzroči še večjo bolečino ali ponovitev bolezni. 

Asics_Gel-Nimbus_25

In kaj pomeni tek?

Tek je kontinuirana in neprekinjena dejavnost v določenem tempu. Tekač beleži pretečeno razdaljo, tempo ali skupni čas. Podatke in statistiko nato analizira, na primer s športno uro ali vodi tekaški dnevnik. Tekač tudi izmenično izvaja več vrst treninga in intenzivnosti, na primer tempo teke, intervale, dolge teke, teke v hribe ali po stopnicah, med katerimi trenira tudi moč. Nekateri imajo raje kratke in hitre razdalje, medtem ko imajo drugi raje dolge vzdržljivostne proge. Skratka, poleg užitka tekači tečejo tudi z določenim namenom, na primer se pripravljajo za tekmo ali izboljšujejo svoje osebne rekorde

Tek in njegove koristi

Glavna prednost teka pred joggingom je relativno visoka intenzivnost, ki povečuje ali ohranja zelo dobro telesno pripravljenost. Pozitivna je tudi raznolikost vadbe. S tekom se poleg fizične vzdržljivosti naučite tudi mentalne vzdržljivosti = discipline. Če oseba trenira za tekaško tekmo, verjetno sledi načrtu treninga, izvaja vadbo za moč, se temeljito regenerira in uravnoteženo prehranjuje, da bi na dan tekme dosegla maksimalno zmogljivost.  

Kdaj preiti iz jogginga na tek?

Ali za koga je tek primeren? Verjetno ne želite slišati te banalne trditve, vendar si ne moremo pomagati - prehod na tek je individualna zadeva in je v veliki meri odvisen od vaših subjektivnih občutkov. Toda obstajajo tri osnovne stvari, na katere se je treba osredotočiti:

 • Vaše telo mora biti navajeno na telesni napor - 30 do 40 minut teka z enakomernim tempom brez ustavljanja vam ne bi smelo predstavljati težav.
 • Ste brez zdravstvenih težav - brez bolečin v sklepih ali težkega dihanja.
 • Na tek preidite postopoma - Poslušajte svoje telo in po potrebi zmanjšajte intenzivnost. Lahko izmenično lahkotno tečete - joggirate in tečete ter se igrate s tempom!

Běhání_vs_jogging

Kaj imata skupnega jogging in tek?

Čeprav se vsake aktivnosti lotevamo drugače, obstaja nekaj skupnih koristi, ki jih prinašata v naše življenje:

 • Izgradnja fizične kondicije
 • Pozitiven učinek na kardiovaskularni sistem in delovanje srca
 • Izboljšanje splošnega zdravja, vitalnosti in vzdržljivosti
 • Sta orodji za zmanjšanje telesne teže
 • Zadrževanje v naravi pozitivno vpliva na vaš um (ki je pogosto pod stresom)

Ne glede na to, ali ste jogger ali tekač, je najpomembneje, da uživate v gibanju. Ni pomembno, ali trenirate za tekmo ali tečete za zabavo - pomembno je, da najdete svoj ZAKAJ in se ga držite!