END OF SEASON SALE! Izbirate lahko med več kot 4900 izdelki Kupite zdaj
Tek med nosečnostjo - Kako teči in katera pravila upoštevati?

Tek med nosečnostjo - Kako teči in katera pravila upoštevati?

10. 5. 2022 5 min. branja

Nosečnost ne pomeni, da morate prenehati teči. Telesna aktivnost v primerni količini in v pravi obliki je koristna za zdravje. Kako povezati pozitiven nosečniški test in tekaške copate?

Kako lahko tek vpliva na nosečnost?

Nosečnost je pri vsaki ženski drugačna. Zato ni primerno dajati nasvetov, kot je "kaj je najboljše". Če ste navdušena tekačica, vam zagotovo ni treba opustiti teka. Po drugi strani pa ni dobro med nosečnostjo dosegati osebnih rekordov ali začeti teči, če vaše telo na to ni navajeno. Osredotočili se bomo na vsako trimesečje posebej, vendar ti dve osnovni dejstvi veljata za celotno nosečnost:

 • O vsem se posvetujte z ginekologom/zdravnikom - Med nosečnostjo so redni pregledi in posvetovanja o zdravju bistvenega pomena. Z zdravnikom se pogovorite o možnostih telesne dejavnosti. Katere oblike priporoča zdravnik?
 • Poslušajte svoje telo - Če vam je zdravnik dal zeleno luč, je treba upoštevati zdravo pamet. Telo vedno pošilja jasne signale. Prisluhnite jim in jih uporabite v svojo prednost. Če imate energijo in željo po gibanju, se gibajte. Če ste utrujeni, počivajte. In kar je najpomembneje, ne osredotočajte se na čas teka, ki ste ga imeli pred nosečnostjo, ali na kakršne koli druge številke. Tek naj vam bo v veselje!

Tek v prvem trimesečju 

Prvo trimesečje je polno zdravniških pregledov. Je tudi najbolj tvegan del nosečnosti in ga pogosto spremljajo neprijetna slabost, velika utrujenost ali bolečine v prsih. V tem primeru je primerno poslušati svoje telo. Če vas spremembe zaradi nosečnosti ne omejujejo, lahko tečete brez težav. Poskusite ohraniti srčni utrip do 140 utripov na minuto, ne naprezajte se in poskrbite, da spijete dovolj vode. V nasprotnem primeru si privoščite počitek in pridobite potrebno energijo.

Top4Running NAMIG: Na začetku nosečnosti se ženske prsi začnejo povečevati, kar lahko vpliva tudi na občutke med tekom. Priskrbite si visokokakovosten športni modrček z visoko podporo ki vam bo nudill udobje in vliv samozavest.

adidas_dámské_běžecké_boty

Tek v drugem trimesečju

V drugem trimesečju naj bi v idealnem primeru slabost in bolečina izginili. Vendar pa z rastočim trebuhom pridejo druge spremembe - težišče telesa se pomakne bolj naprej, kar je lahko za vas v prvih trenutkih nenavadno. Bodite previdni pri teku in se opremite s tem tekaškim kompletom:

 • Tekaški copati z blaženjem - Copati = osnova zdravega teka. Med nosečnostjo je oprema še pomembnejša kot prej. Investirajte v kakovostne ženske tekaške copate ki blažijo udarce in ščitijo vaše sklepe.
 • Nosečniške pajkice - Zaradi prostora za rastoči trebuh je gibanje veliko bolj udobno.
 • Podporni pas za nosečnost - Uporablja se kot opora za pravilno držo, razbremenitev hrbta, manjši pritisk na mišice medeničnega dna ali za krepitev trebušne stene. V drugem ali tretjem trimesečju ga lahko uporabite tudi za sprehode ali priložnostno nošenje.

Poskusite teči predvsem po položnih cestah, trše površine pa raje zamenjajte z mehko površino, kot so gozd, travnik, poljska pot ali atletska steza. Mehka površina pomeni manjšo obremenitev za vaše sklepe in nežnejši pristop za vaš rastoči trebuh.

Tek v tretjem trimesečju

Previdnost najprej - to je tek v tretjem trimesečju. Če vam zdravstveno stanje in količina energije to dopuščata, lahko tečete zelo lahkoten tempo in po možnosti s partnerjem, ki vam bo pomagal v primeru zapletov. Če ne, se ne silite v karkoli. Poskusite ostati v "udobnem gibanju". Stalno sedenje ali ležanje ni zdravo. Če tek ni dober za vas, ga zamenjajte s sprehodi v naravo, jogo, plavanjem ali raztezanjem.

těhotenství_protahování

Tveganja pri teku med nosečnostjo

V nekaterih primerih je tek med nosečnostjo nezaželen ali celo nevaren za žensko in otroka. Do kakšnih neprijetnih zapletov lahko pride?

 • Težave z dihanjem in nezmožnost umirjanja dihanja
 • Vaginalna krvavitev
 • Krči
 • Občutek vrtoglavice
 • Glavoboli
 • Bolečine v prsnem košu
 • Bolečine v mišicah in sklepih

Če se začnejo pojavljati ti opozorilni znaki, se ustavite in ne nadaljujte s tekom. O teh zapletih se takoj posvetujte z zdravnikom, ki vam bo predlagal nadaljnje korake. 

Polmaraton / maraton med nosečnostjo. Da ali ne?

Ali nameravate med nosečnostjo preteči polmaraton ali maraton? Ali je primerno, da ga pretečete? V nekaj posameznih primerih je to mogoče, vendar po mnenju zdravnikov velja za nevarno. Med intenzivno vadbo, kot je maraton ali polmaraton, se telo pregreje in v njem pride do sprememb tlaka, kar lahko povzroči težave pri otroku. Za miren spanec vam priporočamo, da tekmo preložite na naslednjič. Tekaška oblačila vas bodo počakala v garderobi in po porodu, boste nastopili veliko bolje kot med nosečnostjo,  brez tveganj. Poleg tega vas bo na cilju pričakal vaš največji navijač - vaš otrok!

Kdaj začeti teči po porodu?

Po porodu boste potrebovali nekaj časa, da se navadite na nove navade in rutino, ki jih prinaša materinstvo. Za prilagajanje in celjenje vseh poporodnih ran si vzemite vsaj šest tednov. Začnite počasi, ne obremenjujte se in se o vsem posvetujte z zdravnikom, da boste povsem prepričani.

Kot vidite, med nosečnostjo ni treba opustiti tekaških copat. Poslušajte navodila zdravnika in svoje telo ter uživajte v vsakem kilometru, ki ga pretečete ali prehodite. Priporočljivo je biti aktiven, s telesnega, duševnega in tudi zdravstvenega vidika.

 Nosečniški kilometri? Opremite se s Top4Running-om!