END OF SEASON SALE! Izbirate lahko med več kot 4900 izdelki -- days --:--:-- Kupite zdaj
Kako varno in z veseljem začeti teči z otroškim vozičkom?

Kako varno in z veseljem začeti teči z otroškim vozičkom?

30. 9. 2022 6 min. branja

Ste ljubiteljica teka in novopečena mamica hkrati? Zbirajte tekaške kilometre z malim nadobudnežem v vozičku! Kako in kdaj začeti, na kaj morate biti pozorni in ali lahko izgubite težo?

Končno! Nazaj na stezi in v družbi malega nadobudneža. Najprej si zapomnite, da je tek z otroškim vozičkom precej naporen! Seveda je, saj pred seboj potiskate nekaj dodatnih kilogramov. Toda ne skrbite, za vas imamo nasvete, da bo vaš skupen tek prijeten in predvsem varen. Na kaj se bomo osredotočili v članku?

 • Kako začeti teči z otroškim vozičkom?
 • Kdaj je pravi trenutek za začetek?
 • Kako izbrati voziček za tek?
 • Pravilna tekaška tehnika?
 • Kaj bo ublažilo bolečine v hrbtu?
 • Ali lahko shujšate s tekom z otroškim vozičkom?

Tek z vozičkom - kako začeti?

 • Hitra hoja- Najprej poskusite s hitro hojo, da se navadite na voziček pred seboj. To je velika razlika v primerjavi s klasičnim tekom. Nato postopoma preidite na lažji tempo teka.
 • Čas je ključnega pomena - Nekateri dojenčki med tekom z veseljem zaspijo, drugi pa želijo gledati ven in opazovati okolico. Upoštevajte otrokove potrebe in čas teka prilagodite njegovemu razpoloženju.
 • Slušalke pustite doma - Iz varnostnih razlogov na tek z vozičkom ne jemljite slušalk. Raje spremljajte, kaj se dogaja v vozičku. on runs with the stroller. 
 • Izberite krajšo pot - Poskusite se premikati okoli hiše, če bi mali nadobudnež protestiral ali če bi se kaj zapletlo. Če razmere dopuščajo, lahko pot opravite več kot enkrat!

Kdaj prvič teči z vozičkom?

Če komaj čakate, da obujete tekaške copate in se odpravite na tek, počakajte trenutek. Po mnenju zdravnikov je najnižja starostna meja za otroka vsaj 6 mesecev. Po tem času ima otrok že boljšo držo, kar je zelo pomembno zaradi morebitnih udarcev med tekom. Pred prvim tekom se o vsem posvetujte s pediatrom, da se prepričate. Če res komaj čakate, da se začnete gibati, začnite počasi sami!

Motivirajte se z novo športno opremo in se opremite pri Top4Running-u!

Ženska tekaška oblačila

Klasični voziček proti vozičku za tek

Za tek je najboljša možnost voziček za tek. Je stabilen, lahek, lahko absorbira udarce, ima večja kolesa z vzorcem za boljši oprijem, varnostne zaponke in ročno zavoro neposredno na ročaju. Tako bo vaš otrok imel dovolj udobja in varnosti, vi pa boste lahko uživali v pretečenih kilometrih. Srečen otrok, srečna mama! Zelo priljubljeni so tudi tricikli. Nekatere je mogoče celo pritrditi na kolo.

Voziček za tek je precej velika naložba. Razmislite o prijatelju, ki voziček prodaja, ali pa si oglejte različne tržnice, kjer jih lahko najdete po ugodnejši ceni. Vendar je to naložba, ki se izplača - voziček lahko uporabljate tako za šport kot tudi za klasične sprehode. Poleg tega ga je mogoče enostavno zložiti, tako da ga boste lahko brez težav prenašali!

Asics_běžecké_boty_běhání

Tekaška tehnika pri teku z otroškim vozičkom

Gibanje rok je pri klasičnem teku zelo pomembno in koristno. Pomaga ohranjati stabilnost in nadzor nad vsakim korakom ter omogoča učinkovitejši tek. Pri teku z otroškim vozičkom se tehnika teka spremeni, zato lahko izberete, kaj vam bolj ustreza - voziček lahko držite z eno roko ali z obema rokama.

 • Medtem ko ga držite z eno roko, si z drugo pomagate, kot pri klasičnem teku. Priporočamo, da roke menjavate, da ne bi preobremenili ene strani. Pri tej metodi je pomembno, da se hitro odzovete na morebitne spremembe terena in da imate voziček vedno pod nadzorom.
 • Če voziček držite z obema rokama, imate večji nadzor nad vozičkom, vendar se lahko pojavijo bolečine v hrbtu zaradi nagibanja. Poskusite se ne naslanjati na ročaj otroškega vozička in teči vzravnano.

Kako ublažiti bolečine v hrbtu?

Poskušate teči pokončno, izmenično z rokami, vendar vas še vedno boli hrbet. Kako si pomagati pri bolečinah?

 • Tecite tudi brez otroškega vozička - Včasih tečite sami brez dojenčka. Tako boste razbremenili hrbet in mišice ter telo spomnili na klasično tehniko teka. Pomislite na to, da je to vaš čas, ko se osredotočite le nase in na svoje telo.
 • Raztegnite se - Izberete lahko klasično raztezanje, elemente iz joge ali vaje za gibljivost in prožnost. Vse, kar potrebujete, je podloga za vadbo in 10 minut vašega časa.
 • Vključite vadbo za moč- Hrbtne mišice podpirajo hrbtenico in vretenca. Če imate možnost, enkrat tedensko izvajajte vadbo za moč s poudarkom na hrbtnih mišicah. Če z vadbo z utežmi šele začenjate, si pomagajte s trenerjem, ki vas bo naučil pravilne tehnike in razložil posamezne vaje.

V primeru dolgotrajnih bolečin obiščite strokovnjaka - fizioterapevta, ki bo sprostil otrdele mišice in vam svetoval glede ustreznega gibanja.

NASVET: Ali poznate "strollering"? Gre za kombinacijo teka in vadbe z vozičkom na svežem zraku in v skupini drugih mamic. Poiščite skupino v svoji okolici, oblecite tekaška oblačila in se gibajte! 

Protahování_jóga_flexibilita_trénink

Tek z vozičkom in hujšanje

Ali lahko izgubite poporodne kilograme s tekom z vozičkom?

Odgovor je DA, vendar...

S tekom boste povečali porabo kalorij, in če bo ta večja od vnosa, boste shujšali. Vendar pa poraba energije ni samo tek, ampak vključuje še veliko več:

 • Osnovna stopnja metabolizma - Energija, potrebna za osnovne fiziološke funkcije (delovanje možganov, organov ali redni menstrualni cikel).
 • Hitrost metabolizma v mirovanju - Energija, ki jo porabite med sedenjem, ležanjem ali spanjem.
 • Metabolizem pri delu - Energija, ki jo porabite med telesnimi dejavnostmi - hojo, tekom, vadbo in drugimi dejavnostmi.

Kot lahko vidite, ni samo športna dejavnost tista, pri kateri se  porabljajo kalorije. Poleg tega je v porabo energije vključeno tudi dojenje. To je energijsko zelo intenzivno in zaradi dojenja se kilogrami po porodu zmanjšajo sami od sebe. Torej DA, tek je orodje, ki bo povečalo porabo kalorij in vam lahko pomaga pri hujšanju. Vendar se vam ni treba osredotočiti samo nanj, poraba energije se zgodi tudi na primer pri hoji z vozičkom ali med gospodinjskimi opravili. Da, pospravljanje je nova kardio vadba!

Opremite se s tekaškimi uspešnicami na Top4Running-u!