Kako začeti teči po bolezni? V tekaške copate se vračajte počasi, a vztrajno!

Kako začeti teči po bolezni? V tekaške copate se vračajte počasi, a vztrajno!

27. 3. 2023 5 min. branja

Ste bili bolni in zdaj želite spet teči? Imamo nasvete, kako se izogniti ponovitvi bolezni ali trajnim posledicam in se vrniti na začrtano pot!

Bolečina, vročina in šibkost. Viroza ali prehlad sta neprijetni oviri v osebnem in poklicnem življenju. Kako se po njej varno in odgovorno vrniti na pravo pot? Pripravili smo vam 5 bistvenih vprašanj, na katera si morate odgovoriti, preden obujete tekaške copate.

1) Kako resna je bila vaša bolezen?

Zelo pomembno je vedeti, kako resna je bolezen, saj nekatere bolezni telo le malo obremenjujejo, druge pa bolj. Na splošno jih lahko razdelimo na dve vrsti obremenitev:

  • Blaga telesna obremenitev: To vključuje na primer kašelj ali težave z dihanjem brez povišane telesne temperature. V tem primeru je dovolj, da omejite intenzivnost in ne pretiravate prvih nekaj treningov. Začnite s hojo in postopoma povečujte intenzivnost glede na to, kako se telo nanjo odziva, ter postopoma preidite na polno obremenitev. 
  • Velika obremenitev telesa: Zaradi bolezni z vročino, virusi ali prehladi je telo lahko veliko bolj utrujeno. Tudi če se že dobro počutite, morate pomisliti na svoje organe, ki svojega stanja ne sporočajo tako preprosto. Po bolezni je dobro teden dni počivati in šele nato preiti na postopno vračanje k treningu. V primeru visokih temperatur se morate vrnitve lotiti še bolj previdno. Ko se počutite dobro, najprej začnite s tedensko hojo in prisluhnite svojemu telesu, zlasti temu, kako hitro se poveča srčni utrip in ali ste zadihani. Vadbo začnite, ko sta ti dve stvari v "normalnem stanju". In še enkrat ponavljamo - počasi in postopoma! Če vas je zdravnik poslal v posteljo, se o vrnitvi k treningu obvezno posvetujte z njim. 

Jak začít s běháním po nemoci?

2) Katera zdravila ste jemali?

Vprašanje, povezano s prejšnjim. Zdravilo, ki ga jemljete, ima velik vpliv na človeško telo - poleg bolezni se mora telo "boriti" z zdravili, ki jih ni vajeno. Če gre za antibiotike in podobna agresivna zdravila, na žalost ne računajte na hitro vrnitev nazaj. Tri do šest tednov je najkrajši čas do vrnitve k telesni dejavnosti. Šele nato lahko počasi začnete s treningi. Na primer, kaj takšna zdravila naredijo s srcem ali jetri, ni vidno na prvi pogled. Če z njimi pretiravate, tvegate nepopravljive poškodbe telesa. Tudi v zvezi z zdravili se o svojem načrtu za vrnitev k teku posvetujte z zdravnikom.

3) Zaradi česa ste zboleli?

Na to vprašanje je težko odgovoriti. Ali je v vašem življenjskem slogu dejavnik, zaradi katerega redno zbolevate? Poskusite razmisliti o tem. Pogosto se tega niti ne zavedate, saj nekatere stvari počnete samodejno in do bolezni ne pride. Potem pa pride mrzlo vreme, stres v službi ali utrujenost zaradi dolgega potovanja - dokaj pogoste stvari, zaradi katerih lahko v določenih pogojih zbolimo. Poskusite prepoznati te subtilne vzroke in razmislite, kako zmanjšati njihov vpliv. Lahko na primer preskočite tekmo, se namesto treninga sprehodite ali pa si vzamete čas zase in se sprostite. S temi majhnimi previdnostnimi ukrepi lahko v prihodnosti preprečite dolgotrajno bolezen. 

4) Kako dolgo je trajala vaša bolezen?

Če ste odsotni dva dni, se telo zelo hitro vrne k polni moči. Če pa se obdobje bolezni podaljša na več tednov, bo vrnitev trajala dlje. Telo je oslabelo in intenzivna obremenitev bi vas znova in znova spravila v posteljo. Dajte si čas in prostor za popolno okrevanje in z ničemer ne hitite. Tekaški copati  ne bodo nikamor pobegnili, to vam zagotavljamo. 

To, co léky napáchají například na vašem srdci, není na první pohled znát.

5) Kako se vaše telo odziva po bolezni?

Vsak človek je drugačen, ima drugačne sposobnosti in se drugače odziva na stres, obremenitev in tudi bolezen. V teh situacijah se boste zagotovo prepoznali, in če veste, da potrebujete več časa, da začnete teči, se ne pustite pregovoriti prijateljem, da vas teden dni po bolezni nagovorijo k teku po hribih. To ne bi bilo dobro za vaše telo, ampak bi pomenilo tveganje, da se spet vrnete v stanje počivanja

Splošni nasveti za spoprijemanje z boleznijo

  • Vedno, ne le po bolezni, poskušajte začutiti in poslušati svoje telo. Spremljajte svoj srčni utrip in dihanje ter opazujte, kako se počutite čez dan. Če veste, kakšen je "normalno" stanje vašega telesa, boste lažje zaznali začetke bolezni. Vedno, ne le po bolezni, poskušajte čutiti in poslušati svoje telo.. 
  • Ne poskušajte začeti s polnim treningom takoj, ko se vam zniža vročina. Dajte si čas in prostor za popolno okrevanje in regeneracijo. Vaše telo vam bo vrnilo skrb.
  • Če jemljete zdravila, se posvetujte z zdravnikom. Sprejmite njegove nasvete in priporočila, da se izognete nadaljnjim zdravstvenim zapletom.
  • Zavedamo se, da je bolezen lahko naporna, vendar poskušajte k njej pristopiti na pozitiven način. Upočasnite tempo, se sprostite, preberite knjigo, ki jo imate v predalu, ali si oglejte film, za katerega običajno nimate časa. Po okrevanju boste uživali v številnih tekaških kilometrih!

NASVETI ZA TRENING
ZOOM JA FLY 3
nike
METASPEED SKY PARIS
asics
Novo
FuelCell Rebel v4
newbalance2
Novo
Fast-R Nitro Elite Elektrocharged Wns
puma
Fast-R Nitro Elite Elektrocharged
puma
Fast-FWD Nitro Elite
puma
Fast-FWD Nitro Elite Wns
puma
FAST-FWD NITRO Elite Psychedelic Rush
puma
Novo
FAST-FWD NITRO Elite Psychedelic Rush Wn
puma
Novo
Deviate Nitro Elite 2 Marathon Series Wns
puma
WAVE SKY NEO 2
mizuno
Deviate NITRO Elite 2 Forever Faster
puma
Novo
Nazaj
Naprej