Kako začeti teči v karbonskih tekaških copatih

Kako začeti teči v karbonskih tekaških copatih

22. 12. 2022 5 min. branja

Odkar sem začel teči v karbonskih tekaških copatih, so minila tri leta. Moj prvi par leta 2019 je bil par Nike Zoom Fly Flyknits.

Leta 2019 ni bilo veliko možnosti za karbonske copate, pravzaprav je bila edina možnost Nike in nihče drug. Ker mi tekaški copati Nike ustrezajo, ostajam zvest temu podjetju, ko gre za karbonske copate

Preizkusil sem tudi čevlje drugih podjetij, takšne s karbonskimi ploščami v podplatu in tudi modele brez ploščice v srednjem podplatu. Toda če sem iskren, ko gre za poseben trening pred tekmo, ki jo imam na urniku, ali za tek na dolge proge, še vedno uporabljam Nike Zoom Fly, le novejši model. V zadnjih dveh letih pa sem vse svoje tekme odtekel v tekaških copatih Nike Vaporfly.

Nike Zoom Fly

Opravljenih je bilo veliko raziskav o teh tako imenovanih super čevljih in vsi veliki proizvajalci tekaške opreme izdelujejo vsaj en par. Večina podjetij dva ali več parov: eno ali dve tekmovalni različici in tudi vadbene copate s karbonskimi ploščami. Vendar pa se razlika od običajnih tekaških čevljev ne kaže le v karbonski plošči, temveč v kombinaciji plošče in materiala vmesnega podplata, ki delujeta z roko v roki.

Priporočam vam, da svojo pot s tekaškimi copati s karbonsko ploščo začnete s parom, ki je namenjen za trening. Običajno je v takih čevljih trša pena vmesnega podplata, mehkejša ploščica, širša platforma ali kombinacija vsega omenjenega. Nanje se boste navadili hitreje. Ko boste prvič obuli tak copat, bo najbrž občutek nekoliko čuden, saj niso narejeni za hojo. Toda takoj, ko boste začeli teči, boste začutili v čem so ti čevlji posebni; neko silo, ki vas potiska naprej. To je kombinacija celotne pene, ki ima velik povratek energije in ukrivljene plošče, zaradi katere boste imeli občutek, kot da tečete po rahlem klancu navzdol. Prehod na prste bo veliko hitrejši in začutili boste, da potrebujete manj napora za tek v enakem tempu kot v drugih tekaških copatih, po daljšem teku pa bodo koristi še večje: noge bodo naslednji dan bolj sveže.

Nike Vaporfly

Vendar tekaški copati s karbonsko ploščo niso za vsakogar. Upoštevati morate, da so bili ti copati razviti za vrhunske tekače in ne za vsakodnevne tekače, kot sta vi in jaz. V njih ni udobno teči in prisilili vas bodo k drugačnemu tekaškemu koraku, kot ste ga vajeni. Med tekom v teh super čevljih bodo vaše mečne in stegenske mišice delale več oziroma drugače kot v vseh drugih tekaških čevljih, ki jih imate. Če tako kot jaz pristajate na tla najprej s peto, bodo nekoliko spremenili tudi način, kako pristanete na tleh. Veliko bližje sredini vašega podpleta, kot ste bili vajeni do sedaj. 

Vsi vrhunski karbonski čevlji so tekmovalni čevlji, namenjeni predvsem maratonskemu teku, vendar jih boste videli na nogah športnikov na tekmah od 5 km do maratona. Zato morajo biti lahki. Ker je vmesni podplat debel, je bil edini način, da bi bili čevlji lahki ta, da bi izdelali ožjo podlago. Čevlji so visoki in ozki, zato niso najbolj stabilni tekaški čevlji. Glede na vse povedano ni pravi način, da mesec ali dva pred prvim maratonom kupujte super čevlje, v njih odtečete en ali dva teka in jih uporabite na dan tekme. Te čevlje lahko začnete uporabljati tudi za tekmo takoj po nakupu, saj ne potrebujejo časa, da se nekoliko omehčajo. Toda vaše noge, pravzaprav vaše celotno telo ni pripravljeno na tek na maratonu v takšnih čevljih. Pravi način je, da kupite par čevljev, za katere menite, da vam bodo najbolje ustrezali. Pojdite v trgovino s tekaško obutvijo, ki ima nekaj modelov te obutve in preizkusite različne modele. Odločite se za par, ki vam najbolj ustreza. Preden pa se v copatih udeležite tekme, pojdite ven in v njih opravite nekaj tekov. Predlagam, da v copatih pretečete vsaj 100 do 200 kilometrov, preden jih uporabite na svoji prvi tekmi. Če bo to maraton, predlagam da v njih odtečete vsaj 400 do 500 kilometrov.

Ker ti čevlji zdržijo le približno 200 - 400 kilometrov, preden vmesni podplat izgubi vzmetenje, ki ga boste občutili pri vsakem koraku, boste verjetno potrebovali 2 para. Enega za trening teke, drugega pa za morda en ali dva teka in za dan dirke.

Adidas Adizero Prime X

Če se želite pridružiti vsem tekačem, ki danes tečejo v super čevljih, bodite pametni. Vem, da so dragi, a če se odločite pridružiti zabavi, boste verjetno potrebovali vsaj dva para, preden boste razmišljali o tem, da bi v njih pretekli svoj prvi maraton. Izberite model, za katerega menite, da vam najbolj ustreza ter tecite v njem in če vam ustreza ... saj veste, kaj pravijo: ne spreminjajte tistega, kar deluje.

Roman Brcar, Top4Running ambasador