Na kateri površini je najbolje teči?

Na kateri površini je najbolje teči?

19. 12. 2021 3 min. branja

Na mehkih in trdih površinah se aktivirajo drugačne tekaške mišice in različne mišične skupine. Največja prednost teka po travi ali v gozdu je, da je izjemno prijazen vašim sklepom in stopalom. To preprečuje poškodbe.

Se pripravljate na nov osebni rekord na stezi? Želite na naslednji cestni preizkušnji izboljšati svoj najboljši rezultat na 10 kilometrov? Potem ne smete narediti napake in trenirati izključno na omenjenih trdih površinah.

Se želite izogniti poškodbam? Raznolikost je ključ do tega cilja!

Optimalna tekaška površina ne obstaja, vse je odvisno od vašega cilja treninga. Na mehkih in trdih površinah se aktivirajo drugačne tekaške mišice in različne mišične skupine. Največja prednost teka po travi ali v gozdu je, da je izjemno prijazen vašim sklepom in stopalom. To preprečuje poškodbe, poleg tega pa tudi krepi vaša stopala. Na travi morajo mišice veliko bolj delati, saj jim mehka tla ne vračajo dosti energije.

Running 4

Kateri treningi so primerni za posamezne površine?

Kot del priprav se odlično obnesejo zlasti treningi na travi ali v gozdu. Ko se približujete začetku sezone in želite svojim tempo treningom dodati več hitrosti, lahko postopoma vse več treningov prenesete na cesto ali stezo. Vedno pa morate imeti v mislih, da so vaši teki na mehkejših površinah avtomatsko nekoliko počasnejši kot teki na stezi ali cesti.

Kakorkoli že, vse leto pa lahko na mehkih površinah izvajate regenerativne teke. V številnih vadbenih skupinah v ZDA je običajna praksa, da se treningi vse leto izvajajo na travi.

Running 5

Ali je smiselno uporabljati iste tekaške copate na vseh površinah?

Za različne tipe treningov bi morali uporabljati različne tekaške copate. Mehka podlaga vam zagotavlja naravno blaženje. Za regenerativne teke ali treninge, na katerih naredite veliko kilometrov, morate izbrati copat z veliko stabilnosti. Ustrezni so na primer Asics GEL-Kayano 28, On Running Cloudstratus ali Adidas Solar Glide 3. Za tek v dežju ali snegu in na spolzkih tleh v gozdu so primerni tudi copati za tek po trail terenu, kot sta Asics GEL-FujiTrabuco Sky ali New Balance Shando W.

Je danes na sporedu morda intervalni trening na 300 m? Želite še več hitrosti? V tem primeru izberite lahek copat, kot je Adidas Adizero Pro, Asics Tartheredge ali Nike Air Zoom Tempo NEXT%.

Running 6

Torej, zakaj ne bi naslednjega intervalnega treninga opravili kar na nogometnem igrišču za vogalom ali pa na poteh, ki jih običajno uporabljate za nedeljske sprehode?