Nasveti za trail tek: Kako začeti?

Nasveti za trail tek: Kako začeti?

29. 3. 2022 3 min. branja

Popolni vodnik za trail tek: Kaj moram imeti v mislih? Kaj dejansko šteje za trail tek? Katere copate in opremo potrebujem? Tukaj boste našli vse odgovore!

Pomlad se počasi prebuja: in z njo prijetne temperature. Sončni žarki in prvi barvni odtenki v naravi nas vabijo, da tečemo zunaj. Vedno več tekačev odkriva trail tek. Vendar se pojavljajo tudi zadržki: "Ali je trail tek zame?", "Ali imam dovolj kondicije zanj?", "Kako se moram nanj pripraviti?". S tem blogerskim prispevkom želimo nasloviti ravno ta vprašanja!

Kako začeti s trail tekom

Najpomembnejša stvar, ki jo morate vedeti: čas in hitrost sta pri trail teku drugotnega pomena. Želite najti lep razgled ali želite le uživati v trenutku in naravi? Potem se ustavite in uživajte!

Gallery

Prednost: Za razliko od teka po cesti pri trail teku ni primerjanja. Nakloni, teren in težave so pri vsakem trail teku drugačni - 10 km ni 10 km. 
Na neravnem terenu so zelo uporabni specialni čevlji. Trail tekaška obutev zagotavlja oprijem na spolzkih površinah in v vseh vremenskih razmerah. Med najbolj priljubljenimi modeli so ASICS Trabuco Max, Adidas Terrex, in Nike Pegasus Trail za katere je značilno zelo udobno blaženje in zlasti nedrseči podplati. 

Trail copate dobite tukaj!

Gallery

Kaj točno pomeni trail tek?

Prvič, "trail" ne pomeni nič drugega kot pohodniška pot. In tako trail tek pomeni tek po neasfaltiranih ali le rahlo utrjenih poteh v naravi. Teren se lahko zelo razlikuje po težavnosti. Od tekov v visokogorju do poti ob reki ali v gozdu za hišo. 

Tek po neasfaltiranih poteh je veliko bolj naporen kot tek po cesti in je za mišice sprva neznanka. Zato je najbolje, da začnete počasi in umirjeno z razdaljo in tempom. Medtem ko je čas pri teku po trail poteh res drugotnega pomena, je tudi za napredne trail tekače, ko tečejo po neznanem terenu, smiselno, da tečejo s tekaško uro s funkcijo back-to-start.

Športno uro dobite tukaj!

Gallery

Nekateri trail tekači na posebej strmih in spolzkih vzponih raje uporabljajo tekaške palice. Tudi to je lahko smiselno, vendar je predvsem stvar okusa. Če ste na poti dlje časa, je smiselno s seboj vzeti tudi vodo ali gele. Te lahko povsem praktično nosite v trail nahrbtniku.

Gallery

Uživajte na svoji prvi trail pustolovščini!