END OF SEASON SALE! Izbirate lahko med več kot 4900 izdelki -- days --:--:-- Kupite zdaj
Nike Zoom Fly 4: partner za trening

Nike Zoom Fly 4: partner za trening

4. 10. 2022 4 min. branja

Nike Zoom Fly 4 je lansko letna izdaja serije Zoom Fly. O čevlju je na voljo že veliko pregledov, vendar sem se vseeno odločil, da vam podam svoje mnenje o čevlju. Začnimo s tem, čemu je ta čevelj namenjen: bil naj bi vadbeni partner modelu Vaporfly in kot tak naj bi se uporabljal za tempo teke in dolge teke. Po podatkih podjetja Nike ta čevelj: "Ponuja udobje in zanesljivost, vendar s propulzivnim občutkom, ki vam bo pomagal, da se boste počutili hitro in sveže".

Ob vseh ocenah, ki sem jih v zadnjem letu našel o čevlju na internetu, sem si rekel, da moram čevelj res preizkusiti sam in da nobena ocena ne sme vplivati na moje razmišljanje o čevlju. Do danes sem v tem čevlju pretekel več kot 200 kilometrov.

Kako sem čevlje uporabljal do zdaj

Med treningom za polmaraton, ki sem ga pretekel v Ljubljani, sem čevlje Nike Zoom Fly 4 uporabljal kot trening čevelj na večini tekov. V čevlju sem opravil nekaj lahkih tekov, nekaj tempo tekov in dva dolga teka, od katerih je bil eden tempo dolgi tek. Torej skoraj vse vrste tekov, ki so potrebni pri treningu za polmaraton, razen regeneracijskih tekov. Toda zakaj, boste izvedeli pozneje, ko bom pisal o učinkovitosti čevlja.

Prileganje čevlja

Čevelj ustreza velikosti. Oblazinjenje v petnem delu ohranja stopalo na mestu, nogavici podoben notranji del zgornjega dela pa zagotavlja odlično fiksiranje. Prostor za prste je zelo prostoren, zato lahko uporabljate tanke ali debelejše nogavice. Pravzaprav je čevelj zelo varen in udoben, ko ga obujete.

Temperature so zdaj nižje kot poleti. Zato nisem prepričan, kako se bo čevelj obnesel pri višjih temperaturah, saj je zgornji del iz dveh delov. Notranji del je podoben nogavici, na njem pa je še ena plast iz flyknit-a. Med teki, ki sem jih opravil, nisem imel težav s kakšnimi žulji ali odrgninami, čevelj me ni tiščal in noga se je v čevlju dobro počutila.

Učinkovitost čevlja

Tu postane zanimivo. Da, v čevlju sem pretekel več kot 200 kilometrov, vendar sem se na prvem teku, ki sem ga opravil v tekaškem copatu Nike Zoom Fly 4, po 500 metrih želel obrniti in zamenjati čevelj. Vendar sem nadaljeval. Prvi tek, ki sem ga opravil v tem čevlju, je bil lahkoten tek 5 km dolg in če bi me po tem prvem teku vprašali o čevlju, bi rekel: "Ne kupujte čevlja!" Imel sem občutek, da je čevelj tog in čuden. Ničesar, v čemer sem tekel kdajkoli prej. No, danes, 200 kilometrov pozneje, imam o čevlju drugačno mnenje. Vendar morate imeti v mislih, da čevelj potrebuje kar nekaj časa, da se malo omehča. Potreboval sem nekaj tekov in približno 50 kilometrov, da se je pena, ki je uporabljena v čevlju nekoliko zmehčala in da je čevelj postal bolj odziven, zdaj po 200 kilometrih pa se v čevlju počutim še bolje.

Vendar se čevelj najbolje obnese pri tempo tekih in dolgih tekih. Ko sem obutev prvič vzel na tempo tek, sem takoj, ko sem pospešil tempo, začutil, kot da imam na nogah drug čevelj. Postal je odziven in občutek je bil mehkejši. In to je tisto, za kar je čevelj narejen: tempo teki do tekmovalnega tempa 10 km in dolgi teki. Nekateri tekači čevelj uporabljajo celo kot tekmovalni čevelj. To ni Vaporfly, a če iščete cenejši čevelj s karbonsko ploščo in tršo peno, potem je Nike Zoom Fly 4 lahko celo tekmovalna izbira.

Podplat čevlja ima dober oprijem. Pred nekaj dnevi sem šel ven in tekel po mokrih cestah, prekritih z listjem in nisem imel težav z oprijemom podplata.

fdfd

Kako bom čevelj uporabljal

Iz napisanega ste verjetno lahko razbrali, kako bom čevelj uporabljal v prihodnosti: tempo teki, daljši intervalni treningi in dolgi teki. In danes po 200 kilometrih je čevelj videti skoraj kot iz škatle. Rekel bi, da lahko v čevlju Zoom Fly 4 brez težav pretečete več kot 500 kilometrov, morda celo veliko več.

Kako bodo dolgi teki delovali s tem čevljem? Tempo na dolgih tekih je večinoma bližje tempu lahkega teka kot hitrejšemu tempu. Toda čevelj je visok in ima veliko pene in karbonsko ploščico znotraj pene. To vam bo pomagalo pri dolgih tekih. Vsa pena bo preprečila udarce, ki jih bodo vaše noge dobivale skozi kilometre, vaše noge pa bodo po končanem dolgem teku v tem čevlju bolj sveže v primerjavi z drugimi tekaškimi copati z manj pene.

Ali bi vam priporočil tekaške copate Nike Zoom Fly 4?

Da, vsekakor. Še posebej, če iščete tekaški copat s karbonsko ploščo za hitrejše treninge in dolge teke. Lahko pa čevelj uporabite tudi kot cenejši tekmovalni čevelj s karbonsko ploščo.
 

Roman Brcar / Top4Running ambassador