RUN THE SALE: Popusti od -25% na vse izbrane izdelke -- days --:--:-- Kupite zdaj
On Cloudmonster: tek po oblakih?

On Cloudmonster: tek po oblakih?

18. 1. 2023 5 min. branja

Zgodba podjetja On se je začela leta 2010 v Švici z enim samim ciljem: revolucionirati občutek teka. Vse to temelji na radikalni zamisli. Mehki pristanki, ki jim sledijo eksplozivni vzleti. Ali, kot temu pravijo sami: "Tek po oblakih".

Cloudmonster je najnovejši tekaški copat On z največjim vmesnim podplatom doslej, ki zagotavlja ogromno blaženja in največji povratek energije, so sporočili iz podjetja On Running. Navedli so še, da je ta tekaški copat pošast za cestni tek.

S tem čevljem je podjetje On vstopilo v igro tekaških čevljev z maksimalnim blaženjem. Ko sem dobil čevelj in odprl škatlo, sem najprej pomislil, da je to res pošasten čevelj. Odlična kakovost izdelave in zelo široka platforma. Toda ali je čevelj pošast tudi, ko v njem tečete?

On Running Cloudmonster

Kako sem čevlje uporabljal do zdaj

Do danes sem v tem čevlju pretekel več kot 200 kilometrov. Vsak tek, ki sem ga opravil v zadnjem času, sem opravil v tem čevlju. Od lažjih krajših tekov za regeneracijo do dolgih tekov. Enkrat sem čevelj uporabil celo med vadbo na stezi, ko sem tekel hitre in kratke intervale. Večina tekov je bila na asfaltu, vendar sem v čevlju pretekel tudi en dolgi tek po makadamu. Na splošno sem se res potrudil, da sem čevelj dobro preizkusil, da bi bila ocena čevlja čim bolj realna.

Prileganje čevlja

Čevelj ustreza velikosti. Zgornji material lepo objame stopalo in občutek v čevlju je dober. Sprednji del zagotavlja ravno prav prostora, vendar je na ožji strani. Imam normalno široko stopalo in mi odlično ustreza, če pa imate široka stopala, morate upoštevati, da ta čevelj morda ni za vas.

Opetnik je visok in precej prilagodljiv ter ima veliko oblazinjenja. Na splošno moram reči, da sem se ob prvem obuvanju čevlja počutil udobno. Med tekom, ki sem ga opravil, nisem imel težav z žulji ali mehurji na stopalih. Vendar je izrez na zadnjem delu čevlja visok. To mi je povzročilo nekaj pritiska na zunanjo kost spodnjega dela noge. Daleč od optimalnega, še posebej, če v čevlju tečete več dni zapored. Vendar je ta težava po nekaj tekih izzvenela. Na predelu pete je veliko oblazinjenja, vendar ni tako mehko, kot se zdi. 

Učinkovitost čevlja

Preden nadaljujem o zmogljivosti in učinkovitosti, najprej nekaj besed o vmesnem podplatu. Zakaj? Ker menim, da struktura tega vmesnega podplata vpliva na zmogljivost in učinkovitost copata. No, to pravzaprav velja za vsak tekaški copat, vendar je ta vmesni podplat verjetno najbolj edinstven. Je visok, vendar ne tako visok, kot si morda mislite. Del pene se ovije okoli vašega stopala. In nato struktura vmesnega podplata. On ji pravi oblaki, meni in verjetno še mnogim pa je videti kot satovje. 

Cloudmonster

Tek po oblakih se sliši kot zelo mehka platforma. No, te oblake lahko občutite pri stiskanju in raztezanju, vendar občutek med tekom ni mehak. Nad oblaki je plošča, ki drži celotno strukturo vmesnega podplata skupaj. Ne gre za karbonsko ploščo, vendar še vedno za ploščo, in ker je plošča nameščena visoko v srednjem podplatu, nad njo pa skoraj ni pene, je občutek med tekom precej trši, kot bi si mislili.

Copat sem uporabljal na številnih različnih tekih. Od kratkih in hitrih 3 minutnih intervalih na stezi do počasnega 21 kilometrov dolgega teka. Sam copat je zelo udoben in zelo stabilen, tudi če tečete skozi tesne ovinke. Podplat se dobro oprime na cestah, tudi na mokri podlagi. 

Čevelj se je najbolje obnesel pri lahkih in enakomernih tekih. Ni primerna izbira, če želite pospešiti tempo. Cloudmonster preprosto ni odziven ali hiter, vendar se je tudi na tistih dolgih tekih, ki sem jih opravil v zmernem tempu, čevelj odlično obnesel. 

Kako bom čevelj uporabljal v prihodnje

Iz napisanega ste verjetno lahko razbrali, kako bom čevelj uporabljal v prihodnosti: za lahkotne teke na srednje razdalje in dolge teke. Kmalu bom začel z naslednjim blokom treninga za maraton in večina mojih dolgih tekov bo v tem čevlju, pravzaprav vse kar bo počasnejše od planiranega maratonskega tempa. Če bom torej imel trening dolgega teka z nekaj hitrejšimi kilometri, bom verjetno uporabil drug čevelj.

In danes po 200 kilometrih je čevelj videti skoraj kot iz škatle. Rekel bi, da lahko v čevlju Cloudmonster brez težav pretečete več kot 500 kilometrov, morda celo veliko več. Ne vem le, koliko časa bo zdržala struktura oblakov, vendar bi zaradi kakovosti izdelave zgornjega dela in gume na podplatu rekel, da bo možno v čevlju preteči tudi med 700 in 800 kilometrov.

On Running

Vse različice On Running Cloudmonster

Ali bi vam priporočil tekaške copate On Cloudmonster?

Če iščete udoben tekaški copat in večino kilometrov raje pretečete lahkotno, morda zmerno, potem je Cloudmonster edini copat, ki ga boste potrebovali. Če pa iščete čevelj, ki bi ga radi uporabljali za treninge in tudi nekatere tekme, so na voljo druge, boljše možnosti.

Roman Brcar, Top4Running ambasador

Roman Brcar