Priprave na debitantski nastop na maratonski razdalji

Priprave na debitantski nastop na maratonski razdalji

28. 11. 2022 5 min. branja

Aljaž Makovec, naš tekač na dolge proge, se je vse od pomladi intenzivno pripravljal na svoj prvi maratonski nastop, ki ga bo odtekel 4. decembra v Španiji. Za cilj si je zadal čas 2 ur 27 minut.

Sem Aljaž Makovec in prihajam iz gorske vasice Lepene pri Bovcu. Trdo delo, ki mi pri maratonskem treningu ne sme biti tuje, mi je bilo tako rekoč že položeno v zibelko. Sem tekač na dolge proge, vse od 5000 m na stezi pa do kraljevske razdalje - maratona. V ta šport sem se zaljubil konec leta 2018, ko sem na Ljubljanskem maratonu odtekel 10ko v času okrog 35minut, seveda brez specifičnega tekaškega treninga. Trenutno sem v zaključni fazi priprav na svoj debitantski nastop na maratonski razdalji, ki se bo zgodil na enem izmed največjih maratonov na svetu, v španski Valenciji (4.12.2022).
V nadaljevanju vas bom popeljal skozi moj maratonski cikel, od bazičnega treninga pa vse do zadnjega dne pred tekmo.

S pripravami na Valencio sem začel nekje v sredini julija, po uspešnem zaključku spomladanskega dela sezone, ko mi je uspelo odteči 10ko v času 30:42 min, a žal na neuradno izmerjeni progi, sicer bi bil to nov uraden osebni rekord.  Bil pa je to, po povsem sesuti sezoni 2021, v kateri sem se spopadal s kar nekaj poškodbami (ahilove tetive, plantarna fascia, natrgana mišica), zagotovo velik korak v pravo smer.  Tako sem se po nekaj tedenskem premoru ponovno vrnil v poln trenažni pogon. S trenerjem Romanom Kejžarjem (slovenskim rekorderjem v maratonu in polmaratonu) sva začrtala, da bom svoj krstni maraton odtekel prav v Valenciji. Odločitev za ta maraton je bila enostavna saj, trasa slovi kot zelo hitra, z idealnimi vremenskimi pogoji za hiter tek. Vesel bi bil, če bi se mi vse od omenjenega poklopilo in bi mi uspelo odteči maraton v času 2 ur 27 minut. Omeniti moram še, da imam na Valencijo zelo lepe spomine, saj sem v svojem prvem resnem tekaškem letu (2019) prav tam odtekel enega izmed mojih najboljših časov v polmaratonu - 1 h 12 min.

Moja maratonska zgodba se je torej tako začela julija, z bazičnim delom priprav, ki so zajemale okrog 11 treningov na teden, od tega dva treninga hitrosti, dva treninga moči v fitnesu, en dolgi tek med 25 km in 30 km, ostalo pa so bili samo sproščeni lahkotni izteki po gozdu. V tem obdobju se nisem pretirano obremenjeval kako hitro sem tekel intervalne treninge, saj sem se zavedal, da je za izgradnjo forme potreben čas. Če bi bil neučakan in bi od svojega telesa zahteval prekmalu preveč, bi si s tem naredil več škode kot koristi. Moram pa priznati, da sem že po nekaj tednih čutil, da sem nazaj in da bo to zagotovo kakovosten cikel treningov. Za zaključek tega obdobja sem odtekel “revialno” 5ko na Atletskem pokalu Slovenije v času 16 min 10 s. Glede na vroče pogoje in “tajming” tekme menim, da je bil čas obetaven.

Tako je počasi prišel september in s tem čas za bolj specifične maratonske treninge. Ti treningi so zajemali veliko število ponovitev. Navajam nekaj primerov, da si boste lažje predstavljali kako so približno izgledali: na atletski stezi smo delali:20x400 m, 4x3 km,… pa dolge fartleke - od 14 km do 18 km ter dolge  intervale  v klanec - od 600 m do 800 m. Posledica tega je bila povečana tedenska kilometrina iz 110 km - 120 km na teden na okrog 150 km do 165 km na teden, v zadnjem mesecu pred maratonom pa je bila najvišja okrog 175 km.  V tem obdobju igrajo na intervalnih treningih pomembno vlogo tudi časi.  Hkrati se je tem obdobju v noge prikradel poseben maratonski občutek utrujenosti zaradi obsežne kilometrine ter visoke intenzitete, zaradi česar sem se marsikdaj težko spravil na kakšnega izmed treningov.  Največji izziv so predstavljali popoldanski izteki, saj je sredi novembra zunaj že hitro tema, poleg tega še običajno dežuje ter je že pošteno mraz - vsaj v naših koncih. Ampak misel na tekmo, vzdušje ob progi ter emocije ob teku na tako velikem dogodku, so rešile tudi te “težave” in sem si tako z veseljem obul tekaške copate, ki mi jih priskrbi Top4running!😄💪 


V rotaciji imam 5 parov tekaških copat, kar mi omgoča, da lahko tečem brez poškodb. Sam prisegam na znamko Nike. Tako lahko v moji omari najdete dva para Nike Pegasus 39, ki so idealni za lahkotne teke in dolge teke. Tudi guma na podplatu je zelo kakovostna, z dobrim oprijemom, zato so uporabni tudi kot trail copati. Potem imam še Nike Invincible. Slednji so zelo mehki in najudobnejši copati, kar sem jih kadarkoli uporabljal, narejeni z namenom, da ščitijo tekača pred poškodbami. Preostala dva para Nike-ijevih “super” copat s karbonsko ploščo sta modela Nike Next% - ene uporabljam za hitre intervalne treninge, druge pa zgolj samo za tekme.

Nike copati


Zadnja faza pred maratonom pa je tako imenovan “tapper”. Ta traja zadnja dva tedna pred tekmo
V teh dveh tednih se količina treningov minimalizira, poskrbim za ustrezno regeneracijo (masaža, proteini, dovolj spanca), hidracijo (elektroliti, Maurten) in da telo dobi čim več kakovostnih hranil, ki jih bo med maratonom še kako potrebovalo. Tukaj predvsem ciljam na oglijkove hidrate (riž, testenine,…). Med samim trenažnim ciklom pa nimam posebne diete; jem kar mi zapaše, pazim pa le, da ne pojem preveč “nešportne hrane” (burek, burgerji,..). Večer pred tekmo prelistam svoj dnevnik treningov in si na tak način vlijem samozavest, ker vem, da sem dobro oddelal trenažni cikel. Tako lahko grem sedaj sproščeno na maraton in uživam v vzdušju, ki mi ga bo ponudila Valencia.

Aljaž Makovec, Top4Running ambasador