END OF SEASON SALE! Izbirate lahko med več kot 4900 izdelki Kupite zdaj
Razpokane pete po teku: vzroki, preventiva in pomoč

Razpokane pete po teku: vzroki, preventiva in pomoč

13. 9. 2022 4 min. branja

Razpokane pete po teku so težava več tekačev. Zaradi tega bodo vaši tekaški treningi in vsakodnevno življenje postali neprijetni. Kateri so najpogostejši vzroki in kaj deluje kot preventiva ali prva pomoč?

Tekaški začetki ali pogosti teki lahko poleg endorfinov in odličnega počutja prinesejo tudi manjše težave. - žulje ali razpokane pete. To ni življenjsko ogrožajoča težava, vendar lahko razpokane pete naredijo tek in vsakodnevno življenje zelo neprijetno. Kakšni so simptomi?

 • Faza 1 - Rdeča, občutljiva in suha stopala
 • Faza 2 - Srbenje, pekoč občutek
 • Faza 3 - Razpokana koža in luščenje kože
 • Faza 4 - Krvavitev iz razpok

Poleg zgoraj omenjenih simptomov razpokane pete spremlja neestetski videz stopal. Posamezne faze so razvrščene po pomembnosti. Res je, da prej ko boste opazili težavo in jo začeli reševati, prej se bo koža normalizirala.

Kakšni so vzroki za razpokane pete?

Najpogostejši vzrok za razpokane pete je nezadostno vlaženje kože. Tveganje za razpokane pete je večkrat večje pri tekačih. Nastane zaradi udarcev stopala ob tla in odrivanja med tekom ali zaradi pogostejšega zadrževanja prepotenega stopala v čevlju.

Drugi pogosti vzroki so:

 • Neprimerni čevlji, nogavice in njihovi materiali
 • Neustrezen pitni režim, velika količina predelane hrane ali pomanjkanje vitaminov in mineralov
 • S starostjo se poveča tveganje za razpokane pete, saj koža izgubi svojo naravno elastičnost.
 • Morda imate tudi genetsko nagnjenost k suhi in posledično razpokani koži ali bolezni, kot sta luskavica ali sladkorna bolezen

Nike_běžecké_boty

Kako preprečiti in si pomagati pri razpokani koži na petah

Pete so na splošno zelo zanemarjen del telesa, ko gre za preventivo. Če tečete, morate poskrbeti za svoje noge in stopala ter jih ustrezno negovati. Kaj lahko storite že zdaj? Izberite funkcionalne tekaške nogavice, tekaške copate z zračnim zgornjim delom ali posebnimi vložki za čevlje, kot so CURREX, ki odlično vpijajo znoj. Tudi če se stopalo med tekom znoji, bo najsodobnejša tehnologija ohranila optimalno temperaturo v čevlju in znatno izboljšala izhlapevanje.

To še ni vse. Kako si lahko še pomagate?

 • Kreme ali vazelin - Obstajajo številne kreme za razpokane pete, ki bodo stopalu zagotovile potrebno vlago, zmehčale kožo in izboljšale njen videz.
 • Pila za otrdelo kožo - V tem primeru se najbolje obnese pedikura, vendar lahko otrdelo kožo odstranite tudi doma. Stopala najprej namočite v mlačno vodo, nato pa kožo zdrgnite s pilico ali kamnom.
 • Hidracija - Čista voda ima velik vpliv na delovanje celotnega telesa. Za razpokane pete in suho kožo ne velja nič drugače. Na dan popijte vsaj 2 litra vode, če tečete ali trenirate, dodajte še dodaten liter. Če vam ne uspe piti dovolj, si priskrbite bidon in ga imejte vedno pri roki!
 • Uravnotežena in hranilno bogata hrana - Za pravilno delovanje potrebuje telo dovolj kakovostnega goriva. Osredotočite se na uživanje neprocesiranih živil, ki naj bi predstavljala večino vaše prehrane. Poskrbite za dovolj beljakovin, zdravih maščob, kompleksnih ogljikovih hidratov, sadja in zelenjave. Redno dodajanje mineralov, kot so kalcij ali cink, vam bo prav tako pomagalo pri suhi koži.

Pri zdravljenju razpokanih pet vztrajajte in bodite potrpežljivi. Kot pri teku. Čudeži se ne zgodijo po enem nanosu kreme ali uravnoteženem obroku. Zato naj bo nega stopal sproščujoča rutina. Bolj zdrava in lepša stopala bodo prišla počasi, a zanesljivo!

Pitný_režim_lahev_na_pití

Razpokane pete - domači pripravki

Če sta vam všeč domače zdravljenje in preventiva, poskusite z domačimi rešitvami. Na primer rastlinska olja (oljčno ali kokosovo), ki jih nanesete na stopala pred spanjem, so lahko učinkovita rešitev. Iz limone, medu in riževe moke lahko naredite tudi domači piling ali pa si stopala čez noč namažite s staro dobro mastjo.

Poskrbite za svoja stopala in preizkusite naše uspešnice!