END OF SEASON SALE! Izbirate lahko med več kot 4900 izdelki Kupite zdaj
Tek na tekalni stezi: prednosti, slabosti in za katero vrsto teka je primeren?

Tek na tekalni stezi: prednosti, slabosti in za katero vrsto teka je primeren?

27. 3. 2022 5 min. branja

Tek na tekalni stezi je dandanes zelo podcenjen, vendar ima vsekakor veliko za ponuditi. Predstavili smo prednosti in slabosti ter vrste tekaških treningov, za katere je primeren.

Za začetek je treba poudariti, da je vsaka oseba drugačna in ima drugačne želje, cilje in od tega je odvisno, kakšna vrsta teka ji je najbolj všeč. Nemogoče je reči, ali je tek na tekalni stezi boljši ali slabši od teka v naravi. Z nami poiščite kompromis in ravnovesje med tema svetovoma!

Prednosti teka na tekalni stezi

1) Ravna površina

Na tekaški stezi tečeš po ravni in dokaj mehki površini, kar je, za razliko od mestnih cest na prostem, dobro. Na asfaltu so udarci ob tla veliko močnejši, s tem pa se poveča tudi pritisk na sklepe, vezi in kite.

2) Tek v vseh vremenskih razmerah

Ne more vas ustaviti mraz, dež ali sneg. Ni vam treba razmišljati o ustreznih zimskih oblačilih ali nepremočljivih copatih. Preprosto greste na tekalno stezo in trening se lahko začne! 

3) Možnost teka doma

V današnjem času, v postkovidni dobi, je vse bolj priljubljeno imeti doma tekalno stezo. Je lahka in prenosna, zato lahko tečete, kadar koli želite, medtem ko gledate svojo najljubšo televizijsko oddajo. Obstaja veliko različic, zato najprej preverite nekaj mnenj o tekaških stezah in izberite takšno, ki bo ustrezala vašim potrebam!

4) Odlično za trening hitrosti

Tekalna steza je idealen partner za hitre treninge, kot so intervalni ali tempo teki. Nastavite ustrezen program vadbe in ne skrbite za nič drugega. Osredotočite se lahko le nase, na svojo hitrost in se vam ni treba ukvarjati z okoljskimi dejavniki, kot so spreminjajoče se površine, pešci, kolesarji ali avtomobili.

5) En par copat je dovolj

En par kakovostnih tekaških copat je vsekakor dovolj za tek na tekalni stezi. Za razliko od teka na prostem, kjer se morate spopasti z različnimi površinami in temu prilagoditi obutev - čevlji za cestni tek so idealni za asfalt, trail copati pa so popolni za tek po trail terenu, z agresivnim oprijemom, ki vas zadrži na neravnih, spolzkih in kamnitih površinah. Obstajajo tudi čevlji, ki so varni za tek po cesti in tudi na trail poteh. 

Top4Running nasvet: Preverite 5 najboljših copat za tekalno stezo. Tekalne steze lahko najdete v skoraj vsaki telovadnici, zato izberite lahke in zračne čevlje za tek na stezi, ki se dobro prilegajo vašim stopalom in v katerih lahko izvajate treninge za moč. Priljubljeni kolekciji sta adidas Ultraboost in Nike Pegasus

adidas_Ultraboost_running_shoes

Slabosti teka na tekalni stezi

1) Odsotnost gibanja na prostem

Pomanjkanje svežega zraka in energije iz narave je ena največjih pomanjkljivosti. Poskusite kombinirati tek na tekalni stezi s sprehodi v naravi, vsaj ob sončnih dnevih, da boste dobili vitamin D in vitamin NARAVA.

2) Morda samo stereotip

Ali lahko na prostem dolgo tečete, na tekalni stezi pa se po nekaj minutah naveličate teka in prenehate uživati? To je posledica istega okolja. Med tekom na tekaški stezi poskusite spreminjati hitrost in naklon ter poslušajte svoj najljubši seznam predvajanja ali podkast. Številne tekalne steze imajo tudi zaslon, ki simulira naravno okolje - gore, gozdove, travnike.

3) Zanj morate plačati

Za tek na tekalni stezi ne velja način "obuj copate in teci". Pogosto se morate odpeljati v telovadnico, kar vključuje stroške prevoza in vstopa. Priskrbite si članski popust za vstop, ki lahko zmanjša stroške. Vendar ne pozabite - to je naložba v vas in vaše zdravje. Če v njej uživate, je vsekakor vredna.

Nike_running_shoes

Ali je mogoče shujšati s tekom na tekalni stezi?

Tek na tekalni stezi je ena od telesnih dejavnosti, ki povečuje skupno porabo kalorij. Če je poraba kalorij večja od vnosa kalorij, boste shujšali. Več o energijskem ravnovesju si preberite v članku o hujšanju med tekom. Tek na tekalni stezi lahko bistveno pripomore k izgubi telesne teže. Porabljena energija bo odvisna od dolžine in intenzivnosti vadbe. Kako povečati učinkovitost treninga na tekalni stezi? Treadmill running is one of the physical activities that increase total caloric expenditure. 

  • Tecite tako kot zunaj, uporabljajte roke in pravilno dihajte
  • Nastavite rahel naklon, da povečate zračni upor
  • Pri visokih naklonih upočasnite in simulirajte hojo v hrib - to bo okrepilo vaše zadnjične mišice in noge

Ne glede na to, ali ste zagrizen ljubitelj tekalnih stez ali ljubitelj teka v naravi, verjamemo, da smo vam predstavili najboljše iz obeh svetov. Bodite prilagodljivi in poskusite izstopiti iz svoje rutine. Dajte priložnost novim tekom, morda boste odkrili svoj skriti potencial!

Za tekaške treninge se opremite s Top4Running-om!

Moški Ženske