Tekaški copati, primerni za cesto in trail

Tekaški copati, primerni za cesto in trail

10. 11. 2022 4 min. branja

Ali tečete v mestu in po gozdnih poteh? Za vas imamo nasvete o tekaških copatih, ki so primerni za cesto in trail. Uživajte v premagovanju kilometrov kjerkoli!

Ceste in trail poti. Dve različni površini, ki delita tekaški svet na dve strani. Najprej spregovorimo o osnovnih vidikih in razlikah med cestno in trail obutvijo.

Cestni tekaški copati

 • Gladek vzorec na podplatu
 • Visoka stopnja blaženja
 • Zelo majhna teža
 • Uporaba karbonskih plošč za večjo hitrost

Trail tekaški copati

 • Agresiven oprijem podplata za najboljši oprijem na zahtevnih terenih
 • Nižje blaženje za ohranjanje stika z nepredvidljivo površino
 • Trpežnejša zasnova in nekoliko večja teža

Ali lahko z istimi copati tečem po asfaltu in trail terenu?

Zaradi velikih razlik med cestno in trail obutvijo imejte v mislih, da je vedno bolje investirati v obe vrsti obutvecestne in tudi v trail copate. Izberete lahko zlato sredino, vendar na račun udobja, stabilnosti, hitrosti in hitrejše obrabe čevlja.

Si še vedno želite samo en čevelj, s katerim boste tekli po cesti in tudi po trail stezah? Za vas imamo nekaj nasvetov o določenih modelih, s katerimi boste dobili najboljše iz obeh svetov.

1. Craft CTM Ultra Carbon 

Na prvi pogled tipičen cestni čevelj. Masivna blažilna plast, zračen zgornji del in karbonska plošča. Toda tu je presenečenje! Zaradi agresivnejšega oprijema podplata v slogu teka po makadamu je prilagojen tudi za lahke terene - na primer tlakovane gozdne poti ali prodnate površine. Blažilni sloj je razvit tako, da ne izgublja dinamike na cesti in hkrati zagotavlja zadostno stabilnost na terenu.

Moški Ženske

Craft_CTM_Ultra_Carbon_2

 

2. Salomon Pulsar

Četudi je zunaj mraz, dež, sneg ali zmrzal, vas bo Salomon Pulsar prepričal, da se podate na pot. Nekateri modeli iz te kolekcije imajo membrano Gore-Tex. In kaj pravzaprav pomeni membrana Gore-Tex? Vsebuje mikropore, ki so dovolj majhne, da odbijajo vlago, hkrati pa dovolj velike, da odvajajo znoj iz čevlja. Skratka, ne boste se zmočili, hkrati pa se vaše stopalo v copatu ne bo "soparilo". Prilagojeni so terenu, zaradi plitvega vzorca in podplata All Terrain Contagrip® pa jih lahko nosite tudi na cesti.

Moški Ženske

Salomon_Pulsar_Trail_Gore-Tex

 

3. Altra Outroad

Copati Altra so znani po svoji širini in zagotavljajo udobje na vsakem kilometru. Čeprav model Outroad prav tako spada v kategorijo trail, lahko z njim zablestite tudi na cesti. Oprijem omogoča podplat MaxTrac™, ki zagotavlja vzdržljivost na trail poteh in tudi na asfaltu.

Moški Ženske

Altra_Outroad

 

4. Salomon Ultra Glide

Salomon je preprosto odličen! Ti trail copati so prilagojeni različnim površinam, vključno s cesto. Nimajo tako agresivnega oprijema, zaradi tehnologije Profeel Film pa zagotavljajo optimalen oprijem na mokrih, kamnitih in gozdnih površinah. Zato so ti tekaški copati lahko odlična izbira tudi za zimski tek ali tek v zmernem dežju.

Moški Ženske

Salomon_Ultra_Glide

 

5. Mizuno Wave Daichi 

Trail copati, vendar lahko z njimi premagujete kilometre tudi na cesti. In to zaradi njihovega manj agresivnega oprijema podplata in nizke teže. Poleg tega pena EVA zagotavlja večjo stabilnost, ne da bi pri tem žrtvovali blaženje.

Moški Ženske

Mizuno_Wave_Daichi_7

 

 

Morda ste opazili, da so na voljo predvsem copati z manjšim oprijemom na podplatu. Zakaj? To je najboljši kompromis med cesto in trailom. Za to obstaja nekaj razlogov:

 • Zaradi vzorca na podplatu imajo čevlji za trail boljši oprijem kot cestni čevlji
 • Nanje se lahko zanesete v suhem in zimskem vremenu
 • Imajo optimalne blažilne komponente, ki zmanjšujejo trke pri teku po trdi površini
 • Izdelani so iz trpežnih materialov, hkrati pa so lahki

Na koncu imamo za vas nekaj nasvetov, ki vam lahko olajšajo izbiro. Odgovorite na vprašanje, po kateri površini najpogosteje tečete. Če pretežno tečete po terenu in občasno prečkate cesto, izberite trail tekaške copate. Če je obratno in občasno tečete po gozdu, izberite cestne čevlje.

Oglejte si copate za cesto in trail pri Top4Running-u in izberite!

Cestni copati Trail copati

Ne veste, kako izbrati določen copat? Brez skrbi, poskusite naš Shoe Finder ali se obrnite na nas; naši tekaški strokovnjaki vam bodo z veseljem svetovali!

 

 

 


SVETOVANJE O IZDELKIH