Tekaški copati za mestne teke po asfaltu, betonu in tlakovcih

Tekaški copati za mestne teke po asfaltu, betonu in tlakovcih

2. 12. 2022 6 min. branja

Izbira pravih tekaških copat za tek po mestu je lahko izziv. Svetovali vam bomo, na kaj morate pomisliti pri izbiri, in vam podali 6 nasvetov za kakovostno cestno obutev. Dominirajte na cesti s Top4Running!

Ceste so najpogostejše površine za tek. Brez skrbi, ne dobesedno. Vsekakor ne priporočamo skupnih tekov z avtomobili! "Ceste" v tem primeru pomenijo trde površine - pločnike, asfaltirane ceste in kolesarske steze. Skratka, kombinacija betona, asfalta ali tlakovcev.

Kaj je pomembno pri izbiri cestne obutve?

Pri izbiri tekaške obutve moramo upoštevati več pomembnih dejavnikov.

  • Stopnja blaženja - Močni trki so velika obremenitev za sklepe, kite in vezi, zato so cestni copati opremljeni z blažilnimi elementi, ki zmanjšujejo udarce in pritisk. Izberete lahko manjše ali večje blaženje. Vendar pa ne pozabite, da več kot je blaženja, težji je čevelj.
  • Padec- Padec je razlika med višino pete in prstov. Nižja kot je ta številka, bolj naraven korak skozi sredino stopala do prstov vam bo čevelj omogočil. Copati s padcem od 0 do 4 mm so namenjeni izkušenim tekačem, ki imajo precizno tehniko teka, znani so na primer "copati z ničelnim padcem", Altra modeli. Čevlji s padcem od 5 do 9 mm spodbujajo korak skozi prste do sredine stopala in so primerni za ljubitelje ali občasne tekmovalce. Najvišji padec je 10-12 mm, ki je primeren za tiste, ki stopajo na peto ali za tekače s prekomerno telesno težo.
  • Tekaške težave s stopali - Na izbiro tekaške obutve vpliva tudi odklon gležnja, imenovan pronacija in supinacija. Gre za stanje, pri katerem se gleženj pretirano obrača navznoter ali navzven. Na voljo so tudi tekaški copati s podporo pronaciji, vendar je pomembno, da okrepite mišice stopala in gležnja ter se osredotočite na pravilno tehniko teka.
  • Vzdržljivost in udobje - Zgornji deli cestnih čevljev so izdelani iz kakovostnih, trpežnih in zračnih materialov, notranjost pa je izdelana iz finih tkanin, ki vam bodo zagotovile udobje med hitrimi šprinti in zlasti med dolgimi teki.

adidas_běžecké_boty

Osnovne kategorije cestnih copat

Glede na namen, za katerega boste obuli tekaške copate, jih delimo na tri osnovne kategorije:

  • Copati za dolge proge  - Za dolge teke, več blaženja in veliko udobja. Ti čevlji so zaradi večjega blaženja stikov s tlemi in udobja primerni tudi za začetnike.
  • Tempo copati - Za krajše hitre teke ali občasne teke, srednja stopnja blaženja, ožji kroj.
  • Tekmovalni copati - Ultralahki, manjše blaženje, manjše udobje, ozko prileganje, vendar z možnostjo, da med dirko razvijejo največjo hitrost.

Pravi tekaški copat za vsakega pomeni nekaj drugega in ti parametri so zelo individualni. Priporočamo, da poskusite in ugotovite, kaj vam najbolj ustreza. Toda brez skrbi, za vas imamo 6 nasvetov o kakovostnih copatih za cestni tek in morda boste med njimi našli SVOJ SANJKI PAR!

1) On Cloudmonster

Pri tem čevlju se lahko zanesete na "pošastno" blaženje CloudTec, s katerim boste uživali tudi pri najtežjih stikih s tlemi. A brez skrbi, čevelj je še vedno lahek in obljublja občutek "lebdenja na oblaku" med tekom. Dinamični odboj zagotavljata pena Helion in ploščica Speedboard. Zaradi izrazitega loka omogoča hiter prehod od udarnega trenutka do odbojnega dela. Obujete ga lahko tudi v dežju, saj obljublja odličen oprijem tudi na mokrih površinah in vam bo najbolje služil pri dolgih tekih.

Moški Ženske

On_Cloudmonster

2) Asics Gel-Cumulus

Priljubljen cestni copat je primeren za začetnike in tudi izkušene tekače. Obujete ga lahko za krajši tek v svoji okolici in tudi za daljši tek zunaj mesta. Blaženje zagotavlja tehnologija GEL™ pod peto, v primerjavi z drugimi Asicsovimi modeli pa ima model Cumulus več dinamike. Vmesni podplat FLYTEFOAM™ omogoča mehkejši tek in enakomernejši odboj. Mehak podplat ASICS LITE je izdelan iz trajnostne gumijaste zmesi in je primeren tudi za prodnate površine. Udobje zagotavlja na novo izboljšan dihajoč zgornji del, ki zagotavlja podporo na strateških mestih, predel pete in ahilove tetive pa je obdan s prijetnim materialom.

Moški Ženske

Asics_GelCumulus

3) Asics Novablast

Za vaš vsakodnevni tek in trening imamo nevtralni model Asics - Novablast. Prijeten material bo vašemu stopalu zagotovil udobje, ojačitev v predelu pete pa boljšo stabilnost in nadzor nad vsakim korakom. Močnejše stike s tlemi ublaži pena FF BLAST™ PLUS, tako da lahko uživate tudi v dolgih tekih. Podplat AHARPLUS™ ima tako imenovani učinek vzmeti za učinkovitejši prehod iz faze doskoka v fazo odboja.

Moški Ženske

Asics_Novablast

4) Craft Pro Endur

Kot pove že ime, ta model nadenete za dolge teke ali tekme, dobro pa vam bo služil tudi pri intervalnem in tempu treningu. Geometrija čevlja spodbuja pristanek na sredini stopala in v kombinaciji z energijsko peno Pebax zagotavlja gladek in agilen odboj. Pena PEBAX v srednjem podplatu je zelo lahka in obljublja do 90-odstotno vračanje energije (pri hitrejšem tempu). Čeprav ima ta model ožji prstni del, se lahko zaradi udobnega in prilagodljivega zgornjega dela prilagodi tudi tekačem s širšim stopalom.

Moški Ženske

Craft_Pro_Endur

5) adidas Adizero Adios Pro

Najboljši tekaški copat za dolge cestne teke in dirke. Vmesni podplat je oblazinjen z dvema plastema trpežne pene Lightstrike Pro. Vmesni podplat vsebuje tudi optimizirane karbonske dele ENERGYRODS 2.0, ki zagotavljajo optimalno raven togosti in vračanja energije. Gumijasti podplat Continental ima odličen oprijem in vas bo varoval tudi na mokrih površinah. Zgornji del je zračen in ojačan na mestih, kjer potrebujete največ stabilnosti.

Moški Ženske

adidas_adizero_adios_pro

6) Nike Streakfly

Ta izjemno lahek copat obujte za kratke in hitre treninge ali tekme do 10 km. Tehta neverjetnih 184 gramov! Pena ZoomX bo poskrbela za zaščito in udobje ter vam pomagala pospešiti tempo do maksimuma. Podplat je ustvarjen na podlagi podatkov, ki so jih pridobili od tekačev. Zahvaljujoč temu je oprijem razporejen tja, kjer ga pri hitrem tempu najbolj potrebujete.

Moški Ženske

Nike_Streakfly

Tek v dežju, snegu in mokrih razmerah

Cesta je večino časa ravna in lahko predvidljiva. Kljub temu pa vas lahko doleti dež, sneg ali sveže blato, kar lahko radikalno spremeni razmere na trasi. Za tovrstne razmere vam priporočamo trail copate. Imajo boljši vzorec na podplatu, s katerim boste na progi bolj stabilni, vaši teki pa varnejši.

Top4Running NAMIG: Želite najboljše iz obeh svetov? Za vas imamo nasvete o tekaških copatih, primernih za cesto in trail poti!

Ne veste, kako izbrati? Preizkusite naš Shoe Finder!


NASVETI ZA TRENING