Tekaški copati za ultramaraton in ultra trail. Kako jih izbrati?

Tekaški copati za ultramaraton in ultra trail. Kako jih izbrati?

22. 3. 2023 8 min. branja

Ultra. Kraljeva disciplina med dolgimi teki. Kakšne tekaške copate nositi za cestni ultramaraton in kakšne izbrati za ultra trail? Naj vas navdihne ponudba na Top4Running-u!

Kaj dejansko pomeni ultra? To so teki, ki so daljši od maratona, tj. daljši od 42,195 km. Ultra tek je lahko dolg 50 km, 100 km ali celo več. Danes obstaja nešteto različnih tekem in razdalj. Te tekme lahko razdelimo v dve kategoriji:

 • Cestni ultramaraton - Tečete po cesti, zlasti po trdih in tlakovanih površinah, na primer v mestih ali vaseh.
 • Ultra trail - Tečete po terenu, po mehkih in nepredvidljivih površinah, zlasti v gozdovih, na travnikih ali v gorah. Običajno pretečete več sto ali več tisoč višinskih metrov.

Kot vidite, se ti dve vrsti med seboj zelo razlikujeta in od tega je odvisna tudi izbira čevljev. Svetovali vam bomo, katere tekaške copate izbrati. Začeli bomo s cestnimi in nato prešli na tekaške!

Kako izbrati copate za cestni ultramaraton?

Vaš ultramaratonski cestni čevelj mora imeti nekaj osnovnih lastnosti:

 • Blaženje - Med ultramaratonskim tekom boste imeli več kot dovolj močnih stikov s tlemi, zato obujte cestne čevlje z veliko blaženja. Cesta je ravna in predvidljiva površina, zato oblazinjenje ne bo toliko vplivalo na stabilnost. Ne pozabite pa, da je čevelj težji, čim bolj je oblazinjen.
 • Trpežnost in udobje - Zgornji deli cestnih čevljev so izdelani iz kakovostnih, trpežnih in zračnih materialov, notranjost iz mehke tkanine pa vam bo zagotavljala udobje, ki bo še kako dobrodošlo na dolgih tekih!
 • Širina in velikost- Stopalo nabrekne, se razširi in na dolgih tekih potrebuje veliko prostora. Nič ni hujšega, kot če se na 30. kilometru vaši prsti začnejo zaletavati v zgornji del copata. Zato kupite vsaj 1-2 velikosti večje copate in po potrebi izberite modele s široko zasnovo.

Naši nasveti za tekaške copate za ultramaraton:

1) Nike Invincible

Eden izmed najbolj priljubljenih čevljev za dolge razdalje je Nike Invincible 3. Kombinacija uglašene podpore in namensko nameščenega blaženja Nike ZoomX bo poskrbela, da se boste med dolgimi teki počutili varno in varovali svoje sklepe. Pena Nike ZoomX v srednjem podplatu je lahka in izjemno odzivna. Izboljšan in še bolj trpežen zgornji del Flyknit ima povečano zračnost na mestih, kjer se stopalo najbolj segreje. Čevelj prav tako ščiti stopalo pred vplivi pronacije.

Moški Ženske

Nike_Invincible

2) adidas Adizero Adios Pro 

Adizero Adios Pro 3 je vrhunski tekmovalni čevelj za dolge cestne teke. Vmesni podplat je oblazinjen z dvema plastema trpežne pene Lightstrike Pro, ki učinkovito ublaži vse močne udarce. Optimizirani karbonski deli ENERGYRODS 2.0. v srednjem podplatu zagotavljajo odlično vračanje energije. Nov lahek tekstilni zgornji del je ojačan tam, kjer to najbolj potrebujete. Poleg tega vsebuje najmanj 50 % reciklirane preje. Zahvaljujoč vrhunskemu oprijemljivemu gumijastemu podplatu Continental lahko tečete s hitrim tempom tudi v dežju. 6,5 mm padec  vam še vedno omogoča zelo naraven korak.

Moški Ženske

adidas_adizero_adios_pro_3

3) Nike ZoomX Vaporfly Next%

Drugi Nike-ov model je Nike ZoomX Vaporfly Next% 2. To je tekmovalni čevelj, ki vas bo z dobro hitrostjo popeljal tudi do 50 km! Pena Nike ZoomX vam zagotavlja veliko vračanja energije, odzivna plast ogljikovih vlaken po celotnem čevlju pa vas z vsakim pristankom požene naprej. Optimalna raven blaženja ublaži udarce na trdih površinah.

Moški Ženske

Nike_ZoomX_Vaporfly

Kako izbrati tekaške copate za ultra trail?

Tako kot pri cestnih copatih  je tudi pri trail copatih nekaj stvari, ki jih le ti morajo imeti: 

 • Vzorec na podplatu - Drznemo si trditi, da je to bistveni vidik trail čevlja. Trpežen in agresiven oprijem vas bo podpiral na nepredvidljivem terenu, saj zagotavlja trakcijo in oprijem ter stabilnost.
  Blaženje - Čeprav se ultra traili večinoma odvijajo po mehkih površinah, sta blaženje udarcev in udobje na teh dolgih razdaljah ključnega pomena. Tekli boste dolgo časa, kar pomeni več deset tisoč trkov ob tla. Stopnjo blaženja lahko izberete glede na svoje želje in dolžino proge. Nižja stopnja pomeni manjše udobje, vendar boljši stik s površino. Višja stopnja obljublja dodatno udobje, vendar je stik s podlago okrnjen in posledično se ne boste mogli tako hitro odzivati na spremembe terena.
 • Stabilnost - To je tesno povezano z blaženjem, saj poleg blaženja potrebujete tudi maksimalno stabilnost in sposobnost prepoznavanja terena, da se izognete zvinom ali padcem. Izbrati morate pravo ravnovesje med blaženjem in stabilnostjo. Tudi z vidika stabilnosti je pomembno, da izberete čevelj, ki je robusten, vendar vas nikamor ne odriva.
 • Širina in velikost - Stopalo nabrekne, se razširi in na dolgih progah potrebuje veliko prostora. Nič ni hujšega, kot če se na 30. kilometru vaši prsti začnejo zaletavati v zgornji del copat. Zato kupite čevlje vsaj za 1-2 velikosti večje in po potrebi izberite modele s široko zasnovo.
 • Vzdržljivost- Vzdržljiv podplat skupaj z vzdržljivim in zračnim zgornjim delom, ki se lahko spopade s pastmi skal ali korenin.

Naši nasveti za ultra trail tekaške copate:

1) Salomon S/LAB Ultra 3

Ta priljubljeni čevelj za ultra dolge razdalje ima lažjo konstrukcijo kot njegovi predhodniki ter prenovljen in vzdržljivejši mrežast zgornji del. Vmesni podplat EnergyCell+ zagotavlja visok povratek energije, zanesljivo blaži vsak vaš korak in je zelo dinamičen, zato pri odboju porabi najmanj vaše energije. Podplat Contagrip® MA zagotavlja visoko trajnost in dober oprijem na različnih terenih. Na splošno je čevelj zelo stabilen in omogoča zadosten stik s površino. Če se odpravljate na ultratrail do 50 km in želite nositi Salomon, bo Salomon Pulsar Trail prav tako odlična izbira.   

Moški Ženske

Top4Running NAMIG: Opremite se za ultra trail z Salomon opremo! Na voljo so hidracijski paketi, tekaški jopiči, naglavni trakovi in še veliko več. ! You'll find hydration packs, running vests, headbands, and much more.

Salomon_S/lab_Ultra

2) Nike Zegama

S tekaškimi copati Nike ZoomX Zegama lahko premagujete dolge vzpone in strme spuste na brezkompromisnem terenu. Globlji in bolj raznolik vzorec podplata z večjimi razmiki bo izboljšal oprijem in stabilnost, zlasti v bolj tehničnih prehodih. Tako boste lahko prepoznali teren tudi po nekaj deset kilometrih, ko bodo vaša stopala že utrujena. Lahkoten vmesni podplat Nike ZoomX v kombinaciji s povišanim podplatom zagotavlja blaženje, ki ublaži udarce in razbremeni vaše sklepe. Padec čevlja je le 4 mm, kar omogoča, da se vaše stopalo počuti resnično naravno.

Moški Ženske

Nike_Zegama

3) Inov-8 Trailfly 

Inov-8 Trailfly Ultra G 300 Max. Copat, ki je bil ustvarjen za potrebe ultra trailov. Podplat TRAILFLY temelji na preverjenem konceptu TERRA ULTRA. Ne boji se teka po asfaltu in vas zanesljivo podpre na skalnatem grušču ali tehničnem gozdnem terenu. Model TRAILFLY uporablja patentirano tehnologijo ADAPTER FLEX - 10 mm globoko zarezo v srednjem delu oblazinjenja, ki radikalno poveča prožnost celotnega čevlja in s tem njegovo sposobnost zaznavanja terena. Majhen 6 mm padec spodbuja naravno gibanje stopala.

Moški Ženske

Inov8_Trailfly

 

Še nekaj praktičnih nasvetov za na konec

Ultra je ena od dolgih tekem, na kateri preživite več (deset) ur. Če se odpravljate na ultra tekmo, računamo na to, da obvladate fizično in psihično pripravo. Vendar pa vam ponujamo še nekaj nasvetov v zvezi z obutvijo:

 • Ustrezno testiranje copate - Odpraviti se na ultra tekmo v popolnoma novih copatih je mamljivo, vendar zelo neodgovorno. Najprej jih preizkusite in preverite, ali vam po x pretečenih kilometrih še vedno ustrezajo in vas nikjer ne tiščijo. Ker boste na progi preživeli več ur, naj bodo tekaški copati vaš najboljši partner!   should be your best partner!
 • Nogavice so alfa in omega - Lahko imate najboljše čevlje, vendar bodo ti brez pravih nogavic neuporabni, v najslabšem primeru pa se lahko zgodi, da tekme ne boste končali. Bombažne nogavice pustite doma in izberite nogavice iz funkcionalnih materialov, ki ostanejo na nogah, odvajajo vlago in preprečujejo nastanek mehurjev ali neprijetno trenje. Če imate raje daljše nogavice in želite dodatno pospešiti okrevanje, nosite kompresijske nogavice.
 • Vzemite s seboj dodaten par tekaških copat - Na nekaterih ultra dirkah lahko svoje stvari in opremo shranite v depoju. Pripravite dodaten par tekaških copat, na primer bolj oblazinjene copate za drugo polovico teka ali nepremočljive copate, ki jih lahko po potrebi zamenjate.

SVETOVANJE O IZDELKIH