Trail čevlji, primerni za hribe

Trail čevlji, primerni za hribe

11. 1. 2023 5 min. branja

Načrtujete pohod ali treking in ne veste, kakšne čevlje bi obuli? Težke pohodniške čevlje pustite doma in raje izberite trail čevlje. Ti so lahki, udobni in vas obdržijo na nogah. Preberite naše nasvete!

Čudovita narava, osupljivi razgledi, gibanje na svežem zraku. Pohodništvo v hribe in visokogorje je ena izmed najbolj priljubljenih prostočasnih dejavnosti. Nahrbtnik je spakiran, oblačila pripravljena, kaj pa čevlji? Zanje smo vam pripravili nekaj nasvetov! Ni pomembno, ali se odpravljate na enourni ali enodnevni pohod. Pri hoji v planine/gore gre predvsem za vzdržljivost na razgibanih površinah. Zato bodo vaš najboljši partner

TRAIL ČEVLJI ZA DALJŠE RAZDALJE

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj:

  • Oprijem - Gorski/hribovski teren je raznolik in včasih zelo nepredvidljiv, zato potrebujete čevelj z vzorcem na podplatu, ki podpira vašo stabilnost in zmanjšuje tveganje padca. Pohodniški čevlji so primerni tudi za sneg in led
  • Lahki čevlji - Največja prednost trail čevljev pred težkimi pohodniškimi čevlji je njihova nizka teža. Zares ne želite, da bi poleg nahrbtnika na hrbtu nosili še breme na nogah!
  • Blaženje in udobje - Pene, ki absorbirajo udarce, so bistven dejavnik za udobje tudi na dolgih razdaljah. Vaša stopala in še posebej vaši sklepi, vezi in kite bodo to cenili.
  • Vzdržljivi in hkrati zračni - Robustna konstrukcija čevlja preprečuje odrgnine, zračni materiali zgornjega dela pa zagotavljajo optimalno kroženje zraka.

Top4Running NASVET: Če zunaj trenutno ni nevihtnih oblakov, naj vas vreme ne prikrajša za hribovsko/gorsko pustolovščino! Za mokre, blatne ali zasnežene površine obujte trail čevlje z membrano GORE-TEX, ki zagotavljajo nepremočljivost, ne da bi pri se pri tem vaša stopala "kuhala". 

Vsakdo ima rad različne vrste čevljev, nekateri pa imajo najraje težke pohodniške čevlje. Lahko pa se prepustite navdihu, preizkusite trail čevlje in uživate v lahkem koraku tudi na višji nadmorski višini. Pri Top4Runningu priporočamo teh 5 znamk in modelov!

1) Altra Lone Peak

Modeli Altra so znani po ničelnem padcu, kar pomeni, da je razlika med peto in prsti ničelna. To stopalu omogoča naravno gibanje. Trpežen podplat MaxTrac™ s poševnimi utori TrailClaw™ vas bo na hribovskem/gorskem terenu prizemljil, mehki materiali v notranjosti pa vam bodo zagotovili veliko udobja. Na to vrsto čevlja se je treba navaditi, a ko boste enkrat obuli Altro, si ne boste želeli drugega!

Moški Ženske

Drugi modeli Altra, primerni za vzpone: Altra Olympus (visoko blaženje), Altra Superior

Altra_Lone_Peak

 

2) Inov-8 Trailfly

Za res dolge (tudi večdnevne) pohode obujte čevlje Inov-8 Trailfly Ultra G 300 Max. Podplat TRAILFLY obljublja vrhunski oprijem, pena G-FLY z grafenom pa blaži udarce tudi po več deset kilometrih. Stopalo je v čevlju nameščeno stabilno, zanesljivo in hkrati udobno. Uporabljeni materiali združujejo zračnost, lahkotnost in vzdržljivost. Zaradi široke konstrukcije boste cenili dovolj prostora za prste in prostora za naravno delovanje prečnega loka. Tehnologija ADAPTER FLEX (10 mm globoka zareza v srednjem delu blaženja) radikalno poveča prožnost celotnega čevlja in s tem njegovo sposobnost zaznavanja terena. 

Moški Ženske

Drugi modeli Inov-8, primerni za vzpone: Inov-8 Parkclaw, Inov-8 Roclite (top podplat, manjše blaženje)

inov-8_trailfly

3) la Sportiva Akasha

Pri dolgih razdaljah vam bo la Sportiva Akasha II pomagala priti do cilja. Vmesni podplat Cushion Platform™ poskrbi za mehak korak, podplat Trail Rocker™ pa za gladek korak. Stopalo se v čevlju lepo prilega, peta je trdno nameščena, gležnju pa je zagotovljena prožnost, kar obljublja največje udobje in samozavest na suhih poteh, pa tudi na blatnih površinah ali skalah. 

Moški Ženske

Drugi modeli la Sportiva, primerni za vzpone: la Sportiva Tempesta GTX (za mokre terene in sneg, možnost namestitve kovinskih derez za poledenele terene - treba kupiti posebej), la Sportiva Akyra (za lažje pohodništvo, na voljo tudi v različici GTX)

la_sportiva_akasha

4) Asics Fuji Speed

Čeprav ima ta čevelj v imenu besedo hitrost (speed), je zasnovan posebej za daljše razdalje, zato ga lahko z mirnim srcem nosite tudi na planinskem ali viskogorskem pohodu. Podplat ASICSGRIP™ zagotavlja oprijem, zaradi prefinjenega zgornjega dela Nexkin pa je čevelj bolj odporen proti odrgninam zaradi skal in korenin. Zakaj je torej v imenu "speed"? Ta model je navdihnjen z Asicsovimi tekmovalnimi modeli in ima tudi ploščico Pebax ter tehnologijo GUIDESOLE™. Ti tehnologiji podpirata nemoten vzpon in spust na najzahtevnejših terenih

Moški Ženske

Drugi modeli Asics, primerni za vzpone: Asics Fuji Lite, Asics Gel-Trabuco

Asics_fujispeed

5) Nike ZoomX Zegama

Tudi Nike ima več modelov, ki vas bodo podprli na pohodu v planinah in visokogorju. Eden izmed priljubljenih je Nike ZoomX Zegama. Podplat Nike ZoomX vam zagotavlja samozavest in stabilnost, ne glede na to, ali se vzpenjate po skalnatem pobočju ali se strmo spuščate po zahrbtno spolzki poti. Trpežen zgornji del skupaj z udobno notranjostjo in pametno nameščenimi ščitniki okoli gležnjev ščiti pred letečimi kamenčki.

Moški Ženske

Drugi Nike modeli, primerni za vzpone: Nike Pegasus Trail (na voljo tudi v različici GTX), Nike Air Zoom Terra Kiger

Nike_zoom_x_zegama

Praktični nasveti za izbiro pravih čevljev:

  • Primerna velikost in širina - Stopala med dolgim pohodom otečejo in potrebujejo več prostora. Zato izberite čevlje za 1 do 2 velikosti večje, kot jih običajno nosite, in po potrebi tudi širše čevlje.
  • Ni univerzalno pravega čevlja - RNe pozabite, da ima vsak človek drugačne potrebe in želje, zato bo izraz "pravi čevelj" za vsakega pomenil nekaj drugega. Hodite v njih, jih pomerite in opazujte, kako se v njih počutite.
  • Preizkusite čevelj - Preden izberete SVOJ čevelj, priporočamo, da izbrani model preizkusite.

Pripravite se na dogodovšino v hribih/gorah s Top4Running-om!