Višje, dlje, hitreje: Kako izbrati šprintarice?

Višje, dlje, hitreje: Kako izbrati šprintarice?

23. 12. 2021 2 min. branja

V zadnjih letih se je zgodilo veliko, ne le na področju razvoja tekaških copat. Vse od olimpijskih iger v Tokiu se govori tudi o nadaljnjem razvoju šprintaric. V različnih strokovnih revijah krožijo govorice o tem, kateri model prinaša največjo prednost na različnih razdaljah.

V zadnjih letih se je zgodilo veliko, ne le na področju razvoja tekaških copat. Vse od olimpijskih iger v Tokiu se govori tudi o nadaljnjem razvoju šprintaric. Je imel Karsten Warholm, ki je v karbonskih šprintaricah tekel na 400 m z ovirami in dosegel izjemen rekord, prednost? Ali zaradi trampolinskega učinka pet šprintarice Nike Air Zoom Maxfly prinašajo veliko večjo prednost?  V različnih strokovnih revijah krožijo govorice o tem, kateri model prinaša največjo prednost na različnih razdaljah. Priljubljeni modeli so večinoma razprodani več tednov vnaprej.

Spikes 1

Zlasti kot šprinter ali skakalec na tekaških treningih ne smete uporabljati idelanih šprintaric, ki jih boste obuli na dan tekme. Seveda vam nove tehnologije prinašajo prednost na tekmovanjih, vendar tek v teh superlahkih šprintaricah z izjemno trdim podplatom za vaša stopala in sklepe predstavlja neverjeten napor. Želite sezono končati brez poškodb? Izbira prave obutve za treninge igra pri tem ključno vlogo.

Spikes 2

Telo vam bo hvaležno, če boste na treningu uporabljali čevlje z manj trdim podplatom

Če na stezi izvajate serijo hitrih tekov, a z veliko ponovitvami, je najbolje izbrati mehkejše šprintarice. V Top4Running trgovini poiščite vsestranske šprintarice ali šprintarice za srednje proge, kot so Asics Hyper LD 6, adidas distancestar ali Nike Zoom Rival D 10. Z njimi lahko treningom dodate hitrost in hkrati pilite tehniko teka, ne da bi pri tem preveč obremenjevali stopala.

Tekmovalne šprintarice uporabljajte le tik pred začetkom sezone. Imate danes na urniku le en ali dva pomembna teka? To je pravi čas, da si nadenete trde tekmovalne šprinatrice in se nanje navadite. Ime pove vse, to naj bodo vaše šrpintarice za vaš dan D!

Spikes 3

ZOOM JA FLY 3
nike
evoSPEED Tokyo Future FASTER+ 2
puma
ADIZERO PRIME SP 3 STRUNG
adidas
Novo
ZoomX Dragonfly
nike
Air Zoom Victory Eliud Kipchoge
nike
METASPEED SP
asics
METASPEED MD
asics
evoSPEED Long Jump NITRO 2
puma
evoSPEED Sprint NITRO 2
puma
evoSPEED 400 NITRO 2
puma
Nazaj
Naprej