Kako teči poleti

Kako teči poleti

30. 6. 2021 4 min. branja

Tek v vročih poletnih dneh ima svoje posebnosti, ki jih je treba upoštevati, da ne bi tvegali svojega zdravja.

Tek v vročih poletnih dneh ima svoje posebnosti, ki jih je treba upoštevati, da ne bi tvegali svojega zdravja.

Poletni dnevi so na prvi pogled kot nalašč za tek v naravi ali po ulicah. Sonce vas napolni z energijo in vas ne pusti sedeti doma. Športno udejstvovanje v vročih dneh pa prinaša tudi svoje negativne posledice, ki jih je treba preprečiti že zgodaj. Da se ne bi znašli v težavah, vam ponujamo nekaj posebnih nasvetov:

1) Zadostna hidracija

Večina nas zanemarja pitje tudi med običajnim delovnim dnem. Telo je dehidrirano, vendar tega pogosto niti ne vemo. Simptomi se pojavijo šele, ko oseba začne teči. Toda takrat je že prepozno, da bi začeli nadoknaditi zamujeno. Zaužitje tekočine mora biti enakomerno ves dan. Ni dovolj, da se pred treningom samo dobro napijete. Če naenkrat zaužijete velike količine tekočine, le preobremenite ledvice, ki filtrirajo vodo in jo izločijo iz telesa.  Pomanjkanje tekočine v kombinaciji s povečano telesno dejavnostjo povzroči pregrevanje, splošno dehidracijo in propad telesa. Če se odpravljamo na dolg tek, moramo imeti s seboj steklenico vode.  

Ionske pijače imajo pri tem seveda svojo prednost. Poleg vode dopolnijo tudi določeno količino energije in zlasti mineralov, ki se jih s povečanim znojenjem izloči še več.

2) Čas dneva

Pomembno je, da dobro načrtujete trening in se prilagodite vremenskim razmeram. Vremenska napoved vam bo pomagala pravilno določiti čas treninga. Izstopiti opoldne na soparen dan je čista neumnost. Ne samo, da nikoli ne boste delovali tako dobro, kot si predstavljate, ampak običajno tvegate tudi svoje zdravje.

Najbolje je, da tečete pri nižjih temperaturah in po možnosti v senci. Primerni sta jutranji in večerni tek.  Jutranji tek vam bo pomagal dobro začeti dan, se pravilno zbuditi in se zjutraj najprej razgibati. Vendar pa zjutraj ne more vstati vsakdo. Za te spalce so večerni teki primernejši za čiščenje glave po delu, sprostitev in sprostitev. Vendar se nikoli ni dobro zateči k stereotipom, zato priporočam, da to kombinirate, včasih greste ven zjutraj, včasih zvečer. 

Pokud jen máte možnost vyrazit do přírody, neváhejte a vyběhněte.

3) Okolje

Poletno sonce lahko lepo ogreje mesto in asfalt. Tudi če ni več opoldne, lahko še vedno poskrbi, da vroče mesto zažari. Tek po vročem asfaltu povzroča mehurje in žulje na stopalih. Tudi dihanje na prašnih in suhih ulicah je veliko težje.

Boljša možnost je, da se odpravite na tek v naravo ali park. Drevesa in zelenje lahko ustvarijo veliko več sence in prijetnejši zrak za dihanje.  Tek po gozdnih poteh je tudi veliko bolj prijazen do sklepov in vezi. Če imate le priložnost, da se odpravite v naravo, se brez oklevanja odpravite na tek. V gozdu boste naleteli na številne ovire, zato sta prava obutev in oprema bistvenega pomena za tek po stezi.

4) Primerna oblačila in oprema

Vlogo imajo tudi oblačila, ki morajo biti vedno funkcionalna in oblikovana za šport. Takšna vrhnja oblačila veliko učinkoviteje odvajajo znoj s telesa, kar preprečuje pregrevanje in splošno propadanje organizma. Nekateri ga celo aktivno hladijo. Za daljše teke je bolje nositi nahrbtnik z večjo zalogo vode. Športna očala ščitijo vaš vid pred agresivnim soncem.

Članek je nastal v sodelovanju z Jano Kunčicko, tekaško trenerko in nutricionistko.